TRADYCYJNY ANGIELSKI PIE Z WIEPRZOWINĄ, ZIEMNIAKAMI I PIETRUSZKĄ
PRZYGOTOWANIE
Na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy mięso, cienko pokrojone warzywa, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekane zioła. Jak tylko wszystko się zarumieni dodajemy wino i odparowujemy alkohol. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy i zagotowujemy. Co jakiś czas dodajemy odrobinę wywaru. Kontynuujemy gotowanie przez 30 min, aż sos się zredukuje.
W międzyczasie gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzamy, obieramy ze skóry i przeciskamy przez praskę. Łączymy z posiekanym ząbkiem czosnku, jajkiem, masłem i serem ceddar.
Formę do pieczenia natłuszczamy oliwą, oprószamy bułką tartą i przekładamy sos z mięsa. Całość zalewamy puree z ziemniaków, a na wierzch wykładamy odrobinę masła. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 190 st C piekarniku przez 25 min.
Podajemy na ciepło.