• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • YouTube
  • Odkryj produkty
  • Whirlpool
  • 6-ty Zmysł
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Akademia 6. Zmysłu
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Oferta
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Porady

TRADYCYJNY ANGIELSKI PIE Z WIEPRZOWINĄ

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 50 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • zioła: pietruszka, tymianek, rozmaryn
  • 100 g marchewki
  • 80 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500 g wywaru z mięsa
  • 100 g białego wina
  • 400 g ziemniaków
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 70 g tartego sera ceddar
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • bułka tarta

TRADYCYJNY ANGIELSKI PIE Z WIEPRZOWINĄ, ZIEMNIAKAMI I PIETRUSZKĄ

PRZYGOTOWANIE

Na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy mięso, cienko pokrojone warzywa, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekane zioła. Jak tylko wszystko się zarumieni dodajemy wino i odparowujemy alkohol. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy i zagotowujemy. Co jakiś czas dodajemy odrobinę wywaru. Kontynuujemy gotowanie przez 30 min, aż sos się zredukuje. 

W międzyczasie gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzamy, obieramy ze skóry i przeciskamy przez praskę. Łączymy z posiekanym ząbkiem czosnku, jajkiem, masłem i serem ceddar. 

Formę do pieczenia natłuszczamy oliwą, oprószamy bułką tartą i przekładamy sos z mięsa. Całość zalewamy puree z ziemniaków, a na wierzch wykładamy odrobinę masła. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 190 st C piekarniku przez 25 min. 

Podajemy na ciepło.

Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

BOCZEK WIEPRZOWY W SOSIE TERIYAKI

Dania główne

BOCZEK WIEPRZOWY W SOSIE TERIYAKI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 1 godz

Marco Ghia

ŻEBERKA WIEPRZOWE W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

Dania główne

ŻEBERKA WIEPRZOWE W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 1 godz

Marco Ghia

CZERWONE CURRY Z WIEPRZOWINY Z MASŁEM ORZECHOWYM

Dania główne

CZERWONE CURRY Z WIEPRZOWINY Z MASŁEM ORZECHOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Marco Ghia

RIGATONI Z RAGOUT Z WIEPRZOWINY

Dania główne

RIGATONI Z RAGOUT WIEPRZOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 40 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar

SocialKuchnia sp. z o.o. uzyskała subwencję finansową w ramach Tarczy 2.0. Podmiotem udzielającym wsparcia jest Polski Fundusz Rozwoju S.A.


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Przejdź na whirlpool.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © WHIRLPOOL 2021

↑
Góra