PRZYGOTOWANIE
Drobno siekamy liście mięty i wkładamy je razem z łodygami garnka w którym znajduje się śmietana i tworzymy infuzję. Śmietanę podgrzewamy na małym ogniu. Jak tylko się zagotuje zdejmujemy ją z ognia i przefiltrowujemy śmietanę przez sitko o małych oczkach pozbywając się mięty. Do śmietany dodajemy 500 g posiekanej czekolady. Powstałą masę odstawiamy na 2 min. Następnie przelewamy całość do średniej miski i studzimy, aż masa osiągnie temperaturę pokojową. Miskę zakrywamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na 1 godzinę. Masa czekoladowa powinna zgęstnieć.
Polewa czekoladową
Do miski przekładamy 2/3 czekolady i rozpuszczamy ją w mikrofalówce. Następnie dodajemy pozostałą część i dokładnie mieszamy.
KOMPOZYCJA DANIA
Przygotowujemy dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia.
Wyjmujemy z lodówki masę czekoladową. Z dwóch łyżeczek masy czekoladowej formujemy trufle rolujące je w dłoniach i formując kulkę. Układamy je na blaszce do pieczenia. Uformowane trufle przekładamy do zamrażarki na ok 15min. Następnie zamaczamy je w płynnej czekoladzie używając do tego łyżeczki lub widelca. Wykładamy je ponownie na blachę i oprószamy kolorową posypką. Gotowe trufle pozostawiamy na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie każdą z nich przekładamy do papierowego koszyczka, układamy w pudełku i przechowujemy w lodówce.