• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

TRUFLE Z GORZKIEJ CZEKOLADY Z MIĘTĄ PIEPRZOWĄ

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 2 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 250 g śmietany 36%
  • 500 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 80 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 pęczek mięty pieprzowej

Składniki na polewę czekoladową:

  • 200 g posiekanej gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • kolorowa posypka do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Drobno siekamy liście mięty i wkładamy je razem z łodygami garnka w którym znajduje się śmietana i tworzymy infuzję. Śmietanę podgrzewamy na małym ogniu. Jak tylko się zagotuje zdejmujemy ją z ognia i przefiltrowujemy śmietanę przez sitko o małych oczkach pozbywając się mięty. Do śmietany dodajemy 500 g posiekanej czekolady. Powstałą masę odstawiamy na 2 min. Następnie przelewamy całość do średniej miski i studzimy, aż masa osiągnie temperaturę pokojową. Miskę zakrywamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na 1 godzinę. Masa czekoladowa powinna zgęstnieć.

 

Polewa czekoladową

Do miski przekładamy 2/3 czekolady i rozpuszczamy ją w mikrofalówce. Następnie dodajemy pozostałą część i dokładnie mieszamy.

KOMPOZYCJA DANIA

Przygotowujemy dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia.

Wyjmujemy z lodówki masę czekoladową. Z dwóch łyżeczek masy czekoladowej formujemy trufle rolujące je w dłoniach i formując kulkę. Układamy je na blaszce do pieczenia. Uformowane trufle przekładamy do zamrażarki na ok 15min. Następnie zamaczamy je w płynnej czekoladzie używając do tego łyżeczki lub widelca. Wykładamy je ponownie na blachę i oprószamy kolorową posypką. Gotowe trufle pozostawiamy na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie każdą z nich przekładamy do papierowego koszyczka, układamy w pudełku i przechowujemy w lodówce.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra