PRZYGOTOWANIE
Kroimy jagnięcinę w kostkę o wielkości 2-3 cm, wykrajamy błony, ale zostawiamy tłuszcz. Mięso masujemy oliwą i mieszamy z roztartymi w moździerzu przyprawami. Pozostawiamy je na 20 min żeby przeszło aromatem przypraw.
W wodzie namaczamy patyczki do szaszłyków. Następnie nadziewamy na nie mięso. Gotowe szaszłyki układamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek i sokiem z cytryny. Smażymy do momentu, aż lekko się zarumienią.
W międzyczasie kroimy cienko cebulę i podsmażamy ją w rondelku razem ze słodką papryką i pieprzem cayenne, sokiem z cytryny i oliwą.
Szaszłyki serwujemy na talerzu, na wierzch wykładamy cebulę z przyprawami, obok wykładamy kwaśną śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i posypujemy cienko pokrojoną miętą.