TYPOWA BRUSCHETTA TOSKAŃSKA Z OLIWĄ Z OLIWEK EXTRA VERGINE MONINI TOSCANA IGP
Najlepszy chleb do przyrządzenia bruschetty to pokrojony w 1-centymetrowej grubości kromeczki, podpieczone na grillu. Potem powinny być po prostu delikatnie nacierane ząbkiem czosnku, a następnie skropione oliwą z oliwek extra vergine i oprószone solą oraz pieprzem.
Na wierzch najkorzystniej ponakładać ulubione składniki: od posiekanych, świeżych ziół, wędzonego łososia ze śmietanką i koperkiem, tradycyjną z pomidorem i bazylią po marynowaną mieszankę warzyw z serami albo najprostszy, włoski sposób jak robi się we Włoszech – czosnek – sól i najwyższej jakości oliwy z oliwek extra vergine. Jedyna zasada, której na pewno trzeba się trzymać – to, co znajdzie się na wierzchu bruschetty powinno być świeże i przygotowaną z sercem.
Klasyczna bruschetta z pomidorami – sugeruję używać pomidorków śliwkowych – mają zwarty, pyszny miąższ z niewielką ilością nasion, ale oczywiście możecie użyć także innego gatunku. Jeśli używamy pomidorków cherry, podzielmy je na 4 części, nie blanszujmy ich i nie obierajmy.