• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

TYPOWA BRUSCHETTA TOSKAŃSKA

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 20 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 6 lub 7 dojrzałych pomidorów (około 650g)
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone (około 2 łyżeczki)
  • 1/3 filiżanki oliwy z oliwek extra vergine Monini Toscana IGP
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 6-8 świeżych liści bazylii, drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka soli – mniej więcej (do smaku)
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu – mniej więcej (do smaku)
  • 1 bagietka lub włoski chleb (ciabatta lub ciabatta z oliwkami)

TYPOWA BRUSCHETTA TOSKAŃSKA Z OLIWĄ Z OLIWEK EXTRA VERGINE MONINI TOSCANA IGP

Najlepszy chleb do przyrządzenia bruschetty to pokrojony w 1-centymetrowej grubości kromeczki, podpieczone na grillu. Potem powinny być po prostu delikatnie nacierane ząbkiem czosnku, a następnie skropione oliwą z oliwek extra vergine i oprószone solą oraz pieprzem. 

Na wierzch najkorzystniej ponakładać ulubione składniki: od posiekanych, świeżych ziół, wędzonego łososia ze śmietanką i koperkiem, tradycyjną z pomidorem i bazylią po marynowaną mieszankę warzyw z serami albo najprostszy, włoski sposób jak robi się we Włoszech – czosnek – sól i najwyższej jakości oliwy z oliwek extra vergine. Jedyna zasada, której na pewno trzeba się trzymać – to, co znajdzie się na wierzchu bruschetty powinno być świeże i przygotowaną z sercem.

Klasyczna bruschetta z pomidorami – sugeruję używać pomidorków śliwkowych – mają zwarty, pyszny miąższ z niewielką ilością nasion, ale oczywiście możecie użyć także innego gatunku. Jeśli używamy pomidorków cherry, podzielmy je na 4 części, nie blanszujmy ich i nie obierajmy.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra