• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
Włoskie ciambelline na bazie oliwy z oliwek extra vergine Monini Classico

Włoskie ciambelline na bazie oliwy z oliwek extra vergine Monini Classico

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 40 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na 40-45 ciambelline

  • 1 filiżanka mąki (+ mąka, którą można ewentualnie dodać do ciasta)
  • 1 filiżanka oliwy z oliwek extra vergine Monini Classico
  • 1 filiżanka cukru
  • 1 filiżanka białego wina
  • ½ łyżki nasion fenkuła
  • 8 g proszku do pieczenia
  • sól

Dodatki:

  • orzechy, dropsy czekoladowe, czerwone wino

Włoskie ciambelline na bazie oliwy z oliwek extra vergine Monini Classico

PRZYGOTOWANIE

Rozgrzewamy ciasto do 180 st C. Nasiona fenkuła zalewamy winem. Mąkę przesypujemy przez sitko i mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier. Z całości formujemy kopiec. Do środka kopca wlewamy oliwę Monini i wino, w którym rozmaczaliśmy wcześniej nasiona fenkuła. Całość zagniatamy do momentu osiągnięcia jednolitej masy.

Bierzemy porcję ciasta i dłońmi formujemy cienkie paseczki o długości mniej więcej 15-20 cm. Końce łączymy ze sobą i formujemy z nich okrąg. Oprószamy je z jednej strony cukrem i kładziemy je pocukrzoną stroną do góry na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku przez 25-30 min. Następnie wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ochłodzenia. Przechowujemy je w zamkniętym hermetycznie pojemniku.

Porada:

Zamiast białego wina możecie użyć czerwonego, dzięki czemu Wasze ciambelline nabiorą ciemniejszego koloru. Nasiona fenkuła możecie zastąpić garścią pokrojonych orzechów laskowych lub dropsami czekoladowymi.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra