Włoskie ciambelline na bazie oliwy z oliwek extra vergine Monini Classico
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzewamy ciasto do 180 st C. Nasiona fenkuła zalewamy winem. Mąkę przesypujemy przez sitko i mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier. Z całości formujemy kopiec. Do środka kopca wlewamy oliwę Monini i wino, w którym rozmaczaliśmy wcześniej nasiona fenkuła. Całość zagniatamy do momentu osiągnięcia jednolitej masy.
Bierzemy porcję ciasta i dłońmi formujemy cienkie paseczki o długości mniej więcej 15-20 cm. Końce łączymy ze sobą i formujemy z nich okrąg. Oprószamy je z jednej strony cukrem i kładziemy je pocukrzoną stroną do góry na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku przez 25-30 min. Następnie wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ochłodzenia. Przechowujemy je w zamkniętym hermetycznie pojemniku.
Porada:
Zamiast białego wina możecie użyć czerwonego, dzięki czemu Wasze ciambelline nabiorą ciemniejszego koloru. Nasiona fenkuła możecie zastąpić garścią pokrojonych orzechów laskowych lub dropsami czekoladowymi.