• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Wędzony łosoś w cieście piwnym z miksem sałat

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 600 g łososia wędzonego na gorąco
  • 50 g świeżego rozmarynu
  • 150 g mąki typu 00
  • 100 g mascarpone
  • 100 g sezamu (prażonego na suchej patelni)
  • 30 g nasion słonecznika (prażonych na suchej patelni)
  • 500 g piwa lager Miami Inne Beczki
  • 7 g suchych drożdży
  • 100 g mrożonego/świeżego groszku
  • 200 g mix sałat (najlepiej zielonych)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Zaczynamy od rozmrożenia groszku (jeżeli używamy świeżego, oczywiście pomijamy ten krok). Następnie przygotowujemy piwne ciasto. Mąkę mieszamy z solą (ok. 2 łyżeczek). Rozpuszczamy drożdże w lagerze Miami Inne Beczki i dodajemy do tej mieszaniny mąkę. Mieszamy do  uzyskania aksamitnej konsystencji. Odstawiamy.

Myjemy gałązki rozmarynu i bardzo drobno siekamy, mieszamy z mascarpone oraz sezamem.

Łososia dzielimy na małe kawałki, obtaczamy najpierw w rozmarynowym mascarpone, a następnie zanurzamy w piwnej masie i smażymy na głębokim tłuszczu. Odsączamy na papierowym ręczniku, podajemy na sałacie z groszkiem, nasionami słonecznika i  klasycznym vinegret.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra