• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

WŁOSKIE CRESPELLE Z CIENKIEGO CIASTA Z GORGONZOLĄ DOLCE ChNP

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
  • 300 g mąki
  • szczypta soli
  • 600 g mleka
  • 80 g masła
  • 200 g groszku mrożonego
  • 100 g grana padano
  • 80 g masła
  • sól, pieprz
  • 50 g mleka
  • 200 g gorgonzola dolce
  • sałata rzymska
  • cytryna
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 2 surowe kiełbasy

Sposób przygotowania

Crespelle: w jedną miseczkę wrzucamy przesianą makę, szczyptę soli, mleko, roztopione masło i bardzo energicznie mieszamy trzepaczką. Jajka najpierw rozkłócimy w miseczce, a potem dodajemy do masy i ubijamy dość mocno. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie zaczynamy smażyć na patelni teflonowej. Kiedy już mamy wszystkie naleśniki, na patelni roztapiamy masło, dodajemy groszek, sól, pieprz i dobrze obsmażamy. W międzyczasie w małym rondelku dodajemy mleko, gorgonzolę dolce DOP i bardzo dokładnie mieszając na bardzo małym ogniu przygotowujemy krem. Dodajemy groszek do kremu, mieszamy i dodajemy ser Grana Padano. Na oddzielnej patelni obsmażamy nasze kiełbaski bez skóry, rozdrabniamy je z solą, pieprzem, odrobiną oliwy z oliwek i wrzucamy do sita aby odsączyć soki. Nadziewamy nasze crespelle kremem z gorgonzoli i składamy je na 4. Wkładamy do brytfanki jedno obok drugiego, posypujemy Grana Padano i pieczemy 10 minut w 180st. C. W tym czasie przygotujemy sałatę z solą, pieprzem, oliwą z oliwek extra vergine, sokiem z cytryny i serwujemy tak przygotowaną z crespelle. 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra