WŁOSKIE RISOTTO Z GRUSZKĄ I SEREM TALEGGIO CHNP
PRZYGOTOWANIE
Na patelni rozpuszczamy 20 g masła i podsmażamy posiekaną szalotkę z odrobiną oliwy. Jak tylko cebula się zeszkli dodajemy ryż i podprażamy go przez kilka minut. Wlewamy grappę i odparowujemy alkohol. Mieszamy. Dodajemy chochlę ciepłego wywaru warzywnego i mieszamy. Po 5 min dodajemy 1 obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę.
Kontynuujemy gotowanie risotto, mieszając i dodając wywar warzywny od czasu do czasu. Po ok 10 min dodajemy pokrojony ser Taleggio, mieszamy i czekamy, aż się rozpuści. Następnie dodajemy pozostałą ilość masła i tarty ser Parmigiano Reggiano. Mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 2 min do odpoczęcia.
Risotto przekładamy na talerze i dekorujemy cienkimi plastrami gruszki, kilkoma kroplami octu balsamicznego z Modeny i cienko pokrojonymi liśćmi szałwii. Przed podaniem doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.