• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
WŁOSKIE RISOTTO Z GRUSZKĄ I SEREM TALEGGIO CHNP

WŁOSKIE RISOTTO Z GRUSZKĄ I SEREM TALEGGIO CHNP

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 350g ryżu Carnaroli
  • 2 gruszki Kaiser
  • 1 szalotka
  • 150 g sera Taleggio ChNP
  • ½ szklanki grappy
  • świeża szałwia
  • wywar warzywny (gorący)
  • 60g tartego sera Parmigiano Reggiano ChNP
  • 50 g zimnego masła
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • świeżo mielony pieprz

Dodatkowo:

  • ocet balsamiczny z Modeny

WŁOSKIE RISOTTO Z GRUSZKĄ I SEREM TALEGGIO CHNP

PRZYGOTOWANIE

Na patelni rozpuszczamy 20 g masła i podsmażamy posiekaną szalotkę z odrobiną oliwy. Jak tylko cebula się zeszkli dodajemy ryż i podprażamy go przez kilka minut. Wlewamy grappę i odparowujemy alkohol. Mieszamy. Dodajemy chochlę ciepłego wywaru warzywnego i mieszamy. Po 5 min dodajemy 1 obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę.

Kontynuujemy gotowanie risotto, mieszając i dodając wywar warzywny od czasu do czasu. Po ok 10 min dodajemy pokrojony ser Taleggio, mieszamy i czekamy, aż się rozpuści. Następnie dodajemy pozostałą ilość masła i tarty ser Parmigiano Reggiano. Mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 2 min do odpoczęcia.

Risotto przekładamy na talerze i dekorujemy cienkimi plastrami gruszki, kilkoma kroplami octu balsamicznego z Modeny i cienko pokrojonymi liśćmi szałwii. Przed podaniem doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra