• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

WŁOSKIE SZASZŁYKI Z TRI TIP

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 600 g steka Tri tip
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g świeżej natki pietruszki
  • 100 g tartego sera Grana Padano ChNP
  • 100 g miodu gryczanego
  • 70 g świeżej mięty
  • 3 białe cebule (krojone na pół, następnie w plastry o szerokości 1 cm)
  • 1 cytryna (sok i skórka)
  • 30 g solonych kaparów
  • 300 g wędzonego, cienko pokrojonego boczku
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

Polecamy mięso ze sklepu Taste Store.

PRZYGOTOWANIE

Czyścimy mięso i kroimy w 3 cm kostkę. Obtaczamy mięso w miodzie, soli i pieprzu. Obwijamy każdy kawałek mięsa w mały kawałeczek boczku i formujemy szaszłyki nakłuwając na wykałaczkę na zmianę mięso i cebulę. 

Za pomocą blendera przygotowujemy sos. Do blendera wrzucamy miętę, pietruszkę, sok i startą skórkę z cytryny, umyte kapary, czosnek, ser Grana Padano, 150 g oliwy z oliwek, 2 kostki lodu i blendujemy cyklicznie, robiąc przerwy co 5 sekund, aż do uzyskania sosu z granulkami. 

Na gorącej patelni z grubym dnem smażymy szaszłyki, do momentu, aż się zarumienią i skarmelizuje się cebulka. Serwujemy z miętowym sosem.

 

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszą ofertą warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra