ZAPIEKANE GNOCCHI ALLA SORRENTINA
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Mozzarellę kroimy w kostkę, osuszamy kawałkiem ręcznika papierowego i odkładamy.
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pulpę pomidorową, gotujemy ok 10 min mieszając od czasu do czasu. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Wyłączamy i dodajemy bazylię.
W międzyczasie odcedzamy ugotowane ziemniaki i obieramy je. Na stolicę przesiewamy mąkę i formujemy kopiec. Ziemniaki przeciskamy przez praskę i przekładamy w środek kopca z mąki. Dodajemy jajko, sól i zaczynamy wyrabiać ciasto, do momentu uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. W razie potrzeby możemy dodać więcej mąki.
Z ciasta formujemy bochenek o grubości ok 2-3 cm i wycinamy podłużne gnocchi. Gnocchi uciskamy z góry widelcem nadając im charakterystyczny wygląd. Przekładamy je na blat wyłożony ściereczką.
Gnocchi gotujemy w garnku z osolona wodą. Jak tylko wypłyną na wierzch odcedzamy je i przekładamy do naoliwionej formy do pieczenia. Na wierzch wykładamy sos pomidorowy, posypujemy tartym serem Parmigiano Reggiano i wykładamy pokrojoną mozzarellę. Gnocchi pieczemy w nagrzanym do 250 st C piekarniku na opcji grill, do momentu, aż ser się rozpuści.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.