• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
ZAPIEKANE GNOCCHI ALLA SORRENTINA

ZAPIEKANE GNOCCHI ALLA SORRENTINA

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 średnie jajko
  • sól

Składniki na sos pomidorowy:

  • 800 g pulpy pomidorowej
  • 6 listków bazylii
  • oliwa z oliwek extra virgine
  • sól

Dodatkowo:

  • 250 g mozzarelli
  • 100 g tartego sera Parmigiano Reggiano ChNP

ZAPIEKANE GNOCCHI ALLA SORRENTINA

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Mozzarellę kroimy w kostkę, osuszamy kawałkiem ręcznika papierowego i odkładamy.

W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pulpę pomidorową, gotujemy ok 10 min mieszając od czasu do czasu. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Wyłączamy i dodajemy bazylię.

W międzyczasie odcedzamy ugotowane ziemniaki i obieramy je. Na stolicę przesiewamy mąkę i formujemy kopiec. Ziemniaki przeciskamy przez praskę i przekładamy w środek kopca z mąki. Dodajemy jajko, sól i zaczynamy wyrabiać ciasto, do momentu uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. W razie potrzeby możemy dodać więcej mąki.

Z ciasta formujemy bochenek o grubości ok 2-3 cm i wycinamy podłużne gnocchi. Gnocchi uciskamy z góry widelcem nadając im charakterystyczny wygląd. Przekładamy je na blat wyłożony ściereczką.

Gnocchi gotujemy w garnku z osolona wodą. Jak tylko wypłyną na wierzch odcedzamy je i przekładamy do naoliwionej formy do pieczenia. Na wierzch wykładamy sos pomidorowy, posypujemy tartym serem Parmigiano Reggiano i wykładamy pokrojoną mozzarellę. Gnocchi pieczemy w nagrzanym do 250 st C piekarniku na opcji grill, do momentu, aż ser się rozpuści.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra