ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANEM
PRZYGOTOWANIE
Bakłażany myjemy, kroimy na plastry i posypujemy solą. Pozostawiamy je tak na około 30-60 minut, aż utracą część wody.
W międzyczasie seler, marchew i cebulę kroimy na małe kawałki. Następnie wrzucamy je do głębokiej patelni i smażymy na oliwie z oliwek przez kilka minut. Dodajemy mieloną wołowinę i kiełbaski bez skóry. Gotujemy całość przez 10 minut, dodajemy wino, przecier pomidorowy, dodajemy sól, pieprz i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez 30 – 40 minut.
Na naszej płycie uruchamiamy funkcję Booster i zagotowujemy wodę. Blanszujemy groch, a następnie dodajemy go do sosu i gotujemy dalej 10 – 15 minut.
Plastry bakłażana smażymy na oliwie z oliwek i umieszczamy na bibule aż wsiąknie nadmiar oleju.
Foremki aluminiowe smarujemy oliwą z oliwek i bułką tartą, układamy w nich kawałki smażonego bakłażana, upewniając się, że jego część wychodzi delikatnie z foremek. W międzyczasie makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy i łączymy z mięsnym sosem.
Do foremek z bakłażanem dodajemy starty ser Asiago i wypełniamy je makaronem z sosem, na wierzch dajemy starty ser Pecorino. Zamykamy foremki częścią bakłażana, który z nich wystaje.
W naszym piekarniku wybieramy funkcję termoobieg i pieczemy zapiekanki w temperaturze 180 st. C przez około 20 –30 minut. Po upieczeniu odstawiamy na 10 minut, następnie odwracamy foremki, aby wyjąć zapiekankę. Podajemy na ciepło.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.