• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANEM

ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANEM

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 90 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 380 g spaghetti spezzati
  • 3 bakłażany
  • 200 g mielonej wołowiny
  • 2 kiełbasy wieprzowe
  • 150 g grochu
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 40 g startego sera pecorino
  • 150 g sera asiago
  • 2 selery
  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • ½ szklanki czerwonego wina
  • bułka tarta
  • Oliwa z oliwek extra virgin
  • sól i pieprz

ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANEM

PRZYGOTOWANIE

Bakłażany myjemy, kroimy na plastry i posypujemy solą. Pozostawiamy je tak na około 30-60 minut, aż utracą część wody.

W międzyczasie seler, marchew i cebulę kroimy na małe kawałki. Następnie wrzucamy je do głębokiej patelni i smażymy na oliwie z oliwek przez kilka minut. Dodajemy mieloną wołowinę i kiełbaski bez skóry. Gotujemy całość przez 10 minut, dodajemy wino, przecier pomidorowy, dodajemy sól, pieprz i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez 30 – 40 minut.

Na naszej płycie uruchamiamy funkcję Booster i zagotowujemy wodę. Blanszujemy groch, a następnie dodajemy go do sosu i gotujemy dalej 10 – 15 minut.

Plastry bakłażana smażymy na oliwie z oliwek i umieszczamy na bibule aż wsiąknie nadmiar oleju.

Foremki aluminiowe smarujemy oliwą z oliwek i bułką tartą, układamy w nich kawałki smażonego bakłażana, upewniając się, że jego część wychodzi delikatnie z foremek. W międzyczasie makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy i łączymy z mięsnym sosem.

Do foremek z bakłażanem dodajemy starty ser Asiago i wypełniamy je makaronem z sosem, na wierzch dajemy starty ser Pecorino. Zamykamy foremki częścią bakłażana, który z nich wystaje.

W naszym piekarniku wybieramy funkcję termoobieg i pieczemy zapiekanki w temperaturze 180 st. C przez około 20 –30 minut. Po upieczeniu odstawiamy na 10 minut, następnie odwracamy foremki, aby wyjąć zapiekankę. Podajemy na ciepło.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

 

 

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra