• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
ZAPIEKANKA Z DYNI I SERA TALEGGIO, CZYLI TIMBALLO

ZAPIEKANKA Z DYNI I SERA TALEGGIO, CZYLI TIMBALLO

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g oliwek czarnych
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 300 g ser Taleggio
  • 100 g Parmigiano Reggiano
  • 2 białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine

ZAPIEKANKA Z DYNI I SERA TALEGGIO, CZYLI TIMBALLO

PRZYGOTOWANIE

Cebule siekamy bardzo drobno, orzechy kroimy grubo i siekamy czosnek. Wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy i podsmażamy 5 minut. Dodajemy passatę i oliwki. Dodajemy pieprz, sól i gotujemy około 30 minut na małym ogniu. W międzyczasie kroimy dynię w plastry zdejmujemy skórę, pieczemy w rozgrzanym do 130st. C piekarniku przez  godzinę.

Po tym czasie wyjmujemy i czekamy aż wystygnie. W tym czasie na małej brytfance robimy warstwę: sos pomidorowy, na to dynia w plastrach, pomidory, ser Taleggio, Parmigiano Reggiano i tak kontynuujemy do wyczerpania składników. Na końcu sypiemy tylko Parmigiano Reggiano, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C przez 30 minut, jak pojawi się chrupiąca warstwa na wierzchu, wyjmujemy, czekamy około 30 minut do wystygnięcia i serwujemy. 

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra