ZAPIEKANKA Z DYNI I SERA TALEGGIO, CZYLI TIMBALLO
PRZYGOTOWANIE
Cebule siekamy bardzo drobno, orzechy kroimy grubo i siekamy czosnek. Wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy i podsmażamy 5 minut. Dodajemy passatę i oliwki. Dodajemy pieprz, sól i gotujemy około 30 minut na małym ogniu. W międzyczasie kroimy dynię w plastry zdejmujemy skórę, pieczemy w rozgrzanym do 130st. C piekarniku przez godzinę.
Po tym czasie wyjmujemy i czekamy aż wystygnie. W tym czasie na małej brytfance robimy warstwę: sos pomidorowy, na to dynia w plastrach, pomidory, ser Taleggio, Parmigiano Reggiano i tak kontynuujemy do wyczerpania składników. Na końcu sypiemy tylko Parmigiano Reggiano, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C przez 30 minut, jak pojawi się chrupiąca warstwa na wierzchu, wyjmujemy, czekamy około 30 minut do wystygnięcia i serwujemy.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.