• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
ZAPIEKANKA Z MAKARONU RIGATONI - TIMBALLO

ZAPIEKANKA Z MAKARONU RIGATONI – TIMBALLO

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 300 g Rigatoni Barilla
  • 200 g kiełbasy surowej
  • 150 g passaty pomidorowej
  • 2 cebule czerwone
  • 1 ząbek czosnku
  • bułka tarta
  • 50 g sera pecorino romano ChNP
  • 50 g masła
  • sól, pieprz
  • świeża mięta

Beszamel:

  • 500 g mleka
  • 50 g masła
  • 50 g mąki

ZAPIEKANKA Z MAKARONU RIGATONI – TIMBALLO

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy beszamel: rozpuszczamy masło w garnuszku, dodajemy mąkę, mieszamy składniki trzepaczką aż sos nie nabierze koloru. Dodajemy mleko i gotujemy mieszając dopóki nie zgęstnieje, regulujemy solą, pieprzem i odstawiamy na bok.

Sos:

Kroimy cebule, wrzucamy je na patelnię z czosnkiem, oliwą z oliwek, kiełbasą i smażymy na wysokim ogniu dopóki mieszanina nie nabierze ładnego koloru. Dodajemy passatę, ½ szklanki wody i odstawiamy. Gotujemy makaron al dente. Odcedzamy, wrzucamy go do sosu, dodajemy beszamel oraz drobno pokrojoną miętę. W brytfance nasmarowanej oliwą i obsypaną bułką tartą umieszczamy makaron, uciskamy go delikatnie aby wyrównać powierzchnię. Posypujemy jeszcze bułką tartą i pieczemy w rozgrzanym do 180°C około 40 minut. Wyciągamy, studzimy około 15 minut i serwujemy. 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

 

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra