ZAPIEKANKA Z MAKARONU RIGATONI – TIMBALLO
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy beszamel: rozpuszczamy masło w garnuszku, dodajemy mąkę, mieszamy składniki trzepaczką aż sos nie nabierze koloru. Dodajemy mleko i gotujemy mieszając dopóki nie zgęstnieje, regulujemy solą, pieprzem i odstawiamy na bok.
Sos:
Kroimy cebule, wrzucamy je na patelnię z czosnkiem, oliwą z oliwek, kiełbasą i smażymy na wysokim ogniu dopóki mieszanina nie nabierze ładnego koloru. Dodajemy passatę, ½ szklanki wody i odstawiamy. Gotujemy makaron al dente. Odcedzamy, wrzucamy go do sosu, dodajemy beszamel oraz drobno pokrojoną miętę. W brytfance nasmarowanej oliwą i obsypaną bułką tartą umieszczamy makaron, uciskamy go delikatnie aby wyrównać powierzchnię. Posypujemy jeszcze bułką tartą i pieczemy w rozgrzanym do 180°C około 40 minut. Wyciągamy, studzimy około 15 minut i serwujemy.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.