• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
Ostry sos kawowy z TABASCO® Chipotle do pieczonych żeberek wieprzowych z rozmarynem

ŻEBERKA Z SOSEM KAWOWYM Z TABASCO® CHIPOTLE

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 1 kg obranych żeberek wieprzowych
  • 1 pęczek świeżego rozmarynu
  • 40 g różowego pieprzu
  • wędzona sól morska
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 g miodu

Sos:

  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • ocet jabłkowy
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sos TABASCO® Chipotle
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 5 filiżanek espresso
  • słodka papryka
  • 1 puszka pulpy pomidorowej
  • 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego

Sposób przygotowania

Z użyciem ręcznika papierowego zdejmujemy białą skórkę z żeberek i obieramy ją precyzyjnie. Siekamy cebulę, czosnek i rumienimy je na patelni z głębokim dnem z oliwą z oliwek, aż warzywa zmiękną. Dodajemy espresso, sos sojowy, TABASCO® Chipotle, cukier, słodką paprykę i gotujemy wszystko 10-15 minut na małym ogniu, doprowadzając do średniej temperatury. Poddajemy deglasacji za pomocą niewielkiej ilości vinegret, redukujemy i dodajemy wino, gotujemy przez 5 minut, dodajemy pomidory, gotujemy aż składniki zgęstnieją. Podgrzewamy żeberka pod rusztem w piekarniku w średnio wysokiej temperaturze przez pół minuty z każdej strony. Podajemy bardzo gorące z przygotowanym dipem.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra