ŻEBERKA WIEPRZOWE PO CHIŃSKU W SOSIE SŁODKO KWAŚNYM Z OCTEM, ANANASEM I ŚLIWKAMI
PRZYGOTOWANIE
Oczyszczamy żeberka pozbywając się skóry i nadmiaru tłuszczu.
Obieramy marchewki i kroimy w słupki.
Myjemy papryki, przekrawamy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych i białych części, a następnie kroimy w słupki tej samej wielkości co marchewka.
Cebulę obieramy ze skóry i również kroimy w słupki.
Ananasa kroimy w kostkę, a śliwki przekrawamy na cztery części.
Panierka
W misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i 1 łyżką oleju. Dodajemy tyle wody, aby otrzymać jednolitą ale gęstą konsystencję. Na patelni rozgrzewamy olej do temperatury 180 st C. Następnie żeberka obtaczamy w panierce i smażymy do momentu, aż będą zarumienione. Usmażone żeberka przekładamy na kawałek ręcznika papierowego i odsączamy nadmiar tłuszczu.
Po usmażeniu żeberek pozbywamy się tłuszczu. Na tej samej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i a mocnym ogniu podsmażamy cebulę, marchewkę i papryki. Na koniec dodajemy ananasa i śliwki. Mieszamy. Usmażone warzywa i owoce zdejmujemy z patelni.
Na tej samej patelni łączymy passatę pomidorową, cukier trzcinowy, ocet i sos sojowy. Mieszamy. Następnie dodajemy sok z ananasa i całość zagotowujemy. Na koniec dodajemy skrobię kukurydzianą rozpuszczoną w 200 g zimnej wody. Jak tylko sos zgęstnieje dodajemy usmażone żeberka, warzywa i owoce. Delikatnie mieszamy przez ok 1 min.
Podajemy na ciepło.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ