• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
ŻEBERKA WIEPRZOWE W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

ŻEBERKA WIEPRZOWE W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 600 g żeberek wieprzowych
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 200 g ananasa
  • 6 suszonych śliwek
  • oliwa z oliwek extra vergine

Składniki na panierkę:

  • 100 g mąki „00”
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej z nasion
  • woda

Składniki na sos słodko kwaśny:

  • 200 g passaty pomidorowej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 100 g octu ryżowego
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 200 g wody
  • 100 g soku z ananasa
  • 2 łyżki sosu sojowego

ŻEBERKA WIEPRZOWE PO CHIŃSKU W SOSIE SŁODKO KWAŚNYM Z OCTEM, ANANASEM I ŚLIWKAMI

PRZYGOTOWANIE

Oczyszczamy żeberka pozbywając się skóry i nadmiaru tłuszczu.

Obieramy marchewki i kroimy w słupki. 

Myjemy papryki, przekrawamy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych i białych części, a następnie kroimy w słupki tej samej wielkości co marchewka. 

Cebulę obieramy ze skóry i również kroimy w słupki.

Ananasa kroimy w kostkę, a śliwki przekrawamy na cztery części.

Panierka

W misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i 1 łyżką oleju. Dodajemy tyle wody, aby otrzymać jednolitą ale gęstą konsystencję. Na patelni rozgrzewamy olej do temperatury 180 st C. Następnie żeberka obtaczamy w panierce i smażymy do momentu, aż będą zarumienione. Usmażone żeberka przekładamy na kawałek ręcznika papierowego i odsączamy nadmiar tłuszczu. 

Po usmażeniu żeberek pozbywamy się tłuszczu. Na tej samej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i a mocnym ogniu podsmażamy cebulę, marchewkę i papryki. Na koniec dodajemy ananasa i śliwki. Mieszamy. Usmażone warzywa i owoce zdejmujemy z patelni.

Na tej samej patelni łączymy passatę pomidorową, cukier trzcinowy, ocet i sos sojowy. Mieszamy. Następnie dodajemy sok z ananasa i całość zagotowujemy. Na koniec dodajemy skrobię kukurydzianą rozpuszczoną w 200 g zimnej wody. Jak tylko sos zgęstnieje dodajemy usmażone żeberka, warzywa i owoce. Delikatnie mieszamy przez ok 1 min.

Podajemy na ciepło.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Udostępnij
Przypnij1
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij1
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra