• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
ŻEBERKA Z IMBIREM

ŻEBERKA Z IMBIREM

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 2 godz

poziom trudniości: łatwy

Żeberka:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 20 g cukru trzcinowego
  • 10 g soli
  • pół łyżeczki TABASCO® Chipotle Pepper
  • 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka kuminu w proszku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu

Sos:

  • 2 cebule pokrojone
  • 1 główka czosnku
  • 4 cm świeżo startego imbiru
  • oliwa extra vergine
  • 100 ml octu jabłkowego
  • cytrynowy sos sojowy
  • 100 ml wody
  • 50 g cukru trzcinowego
  • sól, pieprz

ŻEBERKA Z IMBIREM

PRZYGOTOWANIE

Żeberka

Myjemy żeberka, osuszamy i obtaczamy je w marynacie i zostawiamy na 1 godzinę. Wyciągamy żeberka, umieszczamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 90 minut.

Sos

Posiekaną cebulę wrzucamy na patelnię z oliwą z oliwek, dusimy do miękkości, dodajemy TABASCO® Chipotle Pepper oraz pozostałe składniki i gotujemy przez kolejne 15 minut, mieszamy wszystko w mikserze, aż otrzymamy aksamitny sos, który odłożymy na bok.

Podajemy gorące żeberka z ciepłym sosem.

 

 

 

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra