• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z SEREM SCAMORZA

ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z SEREM SCAMORZA

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1.5 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g miąższu z chleba
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g tartego sera Pecorino Romano
  • 200 g sera Scamorza
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól i pieprz

ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z SEREM SCAMORZA Z REGIONU ABRUZZO PODANE Z PIETRUSZKĄ I CZOSNKIEM 

PRZYGOTOWANIE

Zaczynamy od przygotowania panierki. Rozdrabniamy miąższ z chleba, drobno siekamy pietruszkę i czosnek. Składniki łączymy ze sobą i odkładamy na bok.

Obieramy ziemniaki i kroimy w plasterki o grubości 5 mm. Myjemy je i dobrze osuszamy. 

W kwadratowym naczyniu do pieczenia zaczynamy wykładać plasterki ziemniaków, tak aby lekko nachodziły na siebie. Następnie układamy pokruszony chleb z pietruszką i czosnkiem, tarty ser Pecorino i kawałki sera Scamorza. Całość skrapiamy oliwą. Powtarzamy układanie warstw do wyczerpania się składników. Całość oprószamy panierką, serem i skrapiamy oliwą.

Pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez ok. godzinę. 

Serwujemy na ciepło.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij1
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij1
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra