ZŁOTE GNOCCHI Z PIECZONĄ KIEŁBASKĄ
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzewamy piekarnik do 150st. C. Myjemy, czyścimy wnętrza, kroimy papryki w paski o 2 cm szerokości i pieczemy je do miękkości. Składniki do przygotowania gnocchi wrzucamy do miski i wyrabiamy rękami, aż mieszanina będzie gładka. Gdy będzie wydawała się wilgotna, dodajemy nieco więcej mąki, łyżka po łyżce. Zostawiamy wyrobione ciasto do odpoczynku w lodówce na 30 minut. Ciasto dzielimy na 4 porcje. Formujemy następnie wałki o szerokości 2 cm na oprószonej mąką powierzchni. Tniemy na 2 cm gnocchi używając czystego noża.. Układamy je na stolnicy, aby do siebie nie przylegały podsypane obficie mąką.
Czosnek i rozmaryn rumienimy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek extra vergine, a kiedy czosnek będzie złotawo-brązowy, dodajemy obraną ze skóry i rozdrobnioną kiełbaskę, sól oraz pieprz, deglasujemy winem i dodajemy pomidorki Mutti Ciliegini. Gotujemy wszystko przez 10 minut, dodajemy następnie papryki i odstawiamy na bok. Zagotujemy teraz wodę – 5 litrów i solimy ją w ilości 12 g. Wrzucamy gnocchi (rozkładając ilość na 3-4 partie). Gnocchi będą gotowe, kiedy wypłyną na powierzchnię. Dajemy im jeszcze minutę przed wyjęciem łyżką cedzakową. Powtarzamy, aż ugotujemy wszystkie. Na talerzach doprawiamy gnocchi sosem, posypujemy serem Pecorino i podajemy.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.