• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
ZŁOTE GNOCCHI Z PIECZONĄ KIEŁBASKĄ

ZŁOTE GNOCCHI Z PIECZONĄ KIEŁBASKĄ

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Gnocchi:

  • 500 g ugotowanej cieciorki
  • 100g mąki + 50 g extra
  • 2 jaja od kur z wolnego wybiegu

Sos:

  • 1 puszka pomidorów Mutti Ciliegini
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 30 g masła
  • 20 g rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 czerwone papryki
  • 500 g kiełbasek
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka białego wina
  • ser Pecorino

ZŁOTE GNOCCHI Z PIECZONĄ KIEŁBASKĄ

PRZYGOTOWANIE

Rozgrzewamy piekarnik do 150st. C. Myjemy, czyścimy wnętrza, kroimy papryki w paski o 2 cm szerokości i pieczemy je do miękkości. Składniki do przygotowania gnocchi wrzucamy do miski i wyrabiamy rękami, aż mieszanina będzie gładka. Gdy będzie wydawała się wilgotna, dodajemy nieco więcej mąki, łyżka po łyżce. Zostawiamy wyrobione ciasto do odpoczynku w lodówce na 30 minut. Ciasto dzielimy na 4 porcje. Formujemy następnie  wałki o szerokości 2 cm na oprószonej mąką powierzchni. Tniemy na 2 cm gnocchi używając czystego noża.. Układamy je na stolnicy, aby do siebie nie przylegały podsypane obficie mąką. 

Czosnek i rozmaryn rumienimy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek extra vergine, a kiedy czosnek będzie złotawo-brązowy, dodajemy obraną ze skóry i rozdrobnioną kiełbaskę, sól oraz pieprz, deglasujemy winem i dodajemy pomidorki Mutti Ciliegini. Gotujemy wszystko przez 10 minut, dodajemy następnie papryki i odstawiamy na bok. Zagotujemy teraz wodę – 5 litrów i solimy ją w ilości 12 g. Wrzucamy gnocchi (rozkładając ilość na 3-4 partie). Gnocchi będą gotowe, kiedy wypłyną na powierzchnię. Dajemy im jeszcze minutę przed wyjęciem łyżką cedzakową. Powtarzamy, aż ugotujemy wszystkie. Na talerzach doprawiamy gnocchi sosem, posypujemy serem Pecorino i podajemy.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra