Przesiewamy mąkę przez sitko. Formujemy z niej kopiec, w środku którego robimy dziurkę, do której wbijamy pojedynczo jajka (o temperaturze pokojowej). Dodajemy sól (możecie zrobić makaron też bez soli). Zaczynając od środka, mieszamy jajka za pomocą widelca lub łyżki; później rękoma ugniatamy ciasto od zewnątrz do wewnątrz, włączając całą znajdującą się na blacie mąkę. Jeśli nie jesteśmy w stanie dodać do ciasta całej mąki bądź ciasto jest trochę zbyt twarde dodajemy do niego jedną lub dwie łyżeczki ciepłej wody i dalej ugniatamy – do momentu, w którym ciasto będzie gładkie i jednolite. Wtedy zawijamy je w przezroczystą folię i odstawiamy na 30 minut w chłodne i suche miejsce. Po odpoczynku nasze ciasto będzie delikatniejsze i bardziej elastyczne, idealne do rozwałkowania. Posypujemy blat mąką i łapiemy za wałek. Przed rozwałkowaniem delikatnie rozpłaszczamy nasz bochenek palcami. Rozwałkowujemy ciasto zwiększając nacisk na jego brzegach do momentu uzyskania pożądanej przez nas grubości ciasta. Wycinamy z naszego ciasta duże prostokąty o bokach 15×20 cm. Wybieramy funkcję Booster, aby szybko zagotować wodę. Wrzucamy makaron na wrzącą, delikatnie osoloną wodę i gotujemy przez 1 minutę; odcedzamy go i wykładamy na tacę (wyłożoną czystą ścierką kuchenną). Ugotowany makaron możecie wrzucić na chwilę do miski z zimną wodą, co zablokuje jego dalsze gotowanie. Później wykładamy makaron na czyste płótno – uważając, żeby się nie stykało.
JAK ZROBIĆ DOMOWY MAKARON?
czas wykonania: 60 min
poziom trudniości: łatwy
Składniki
- 1 kg mąki
- 12 dużych jajek (każde o wadze 70 g)