ZUPA DYNIOWA Z KANDYZOWANYM BEKONEM
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Przekrawamy dynię cukrową na pół. Będzie to wymagało ostrego noża i trochę siły. Usuwamy nasiona i włókna (zachowajcie nasiona, by je uprażyć, są wyśmienite). Umieszczamy połówki dyni od strony cięcia na wyłożonej folią blasze do pieczenia i pieczemy przez godzinę, aż dynia będzie bardzo miękka.
Teraz przygotowujemy kandyzowany bekon. Przecinamy plasterki bekonu na pół i umieszczamy go na wyłożonej folią blasze do pieczenia. W małej miseczce łączymy orzechy pekan, syrop klonowy, cukier trzcinowy i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.
Łyżką rozsmarowujemy mieszankę z orzechami na każdym kawałku bekonu. Pieczemy bekon przez 20 minut, aż się zarumieni. Przekładamy na wyłożony papierowymi ręcznikami talerz do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Odstawiamy.
Ok. 10 minut przed wyjęciem z pieca gotowej dyni rozgrzewamy w dużym garnku 1? łyżki oliwy z oliwek. Kiedy będzie gorąca, dodajemy cebulę, marchew i seler i smażymy przez pięć minut, aż cebula się zeszkli. Dodajemy imbir, cynamon i gałkę muszkatołową, smażymy przez minutę, stale mieszając, a następnie dodajemy bulion warzywny i syrop klonowy.
Wyjmujemy miękisz upieczonej dyni (powinno wyjść ok. 2 filiżanek) i dodajemy do zupy. Trzymamy na wolnym ogniu przez 20 minut. Lekko studzimy, a następnie miksujemy i ponownie wlewamy do garnka. Przyprawiamy solą do smaku. Podajemy zupę na gorąco posypaną rozdrobnionym kandyzowanym bekonem.Rozgrzać piec do temperatury 200°C.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.