• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
ZUPA DYNIOWA Z KANDYZOWANYM BEKONEM

ZUPA DYNIOWA Z KANDYZOWANYM BEKONEM

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: średni

Zupa

  • 1 mała dynia cukrowa
  • 1½ łyżki oliwy z oliwek
  • 1 słodka cebula pokrojona w kostkę
  • ½ filiżanki pokrojonej w kostkę marchewki
  • 1/3 filiżanki pokrojonego w kostkę selera
  • ¾ łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 4 filiżanki bulionu warzywnego z małą ilością soli
  • ¼ filiżanki dobrej jakości syropu klonowego
  • sól

Kandyzowany bekon

  • 4 grube plasterki bekonu przecięte na pół
  • ¼ filiżanki drobno pokrojonych orzechów pekan
  • 1 łyżka dobrej jakości syropu klonowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • świeżo zmielony pieprz

ZUPA DYNIOWA Z KANDYZOWANYM BEKONEM

PRZYGOTOWANIE

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Przekrawamy dynię cukrową na pół. Będzie to wymagało ostrego noża i trochę siły. Usuwamy nasiona i włókna (zachowajcie nasiona, by je uprażyć, są wyśmienite). Umieszczamy połówki dyni od strony cięcia na wyłożonej folią blasze do pieczenia i pieczemy przez godzinę, aż dynia będzie bardzo miękka.

Teraz przygotowujemy kandyzowany bekon. Przecinamy plasterki bekonu na pół i umieszczamy go na wyłożonej folią blasze do pieczenia. W małej miseczce łączymy orzechy pekan, syrop klonowy, cukier trzcinowy i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.

Łyżką rozsmarowujemy mieszankę z orzechami na każdym kawałku bekonu. Pieczemy bekon przez 20 minut, aż się zarumieni. Przekładamy na wyłożony papierowymi ręcznikami talerz do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Odstawiamy.

Ok. 10 minut przed wyjęciem z pieca gotowej dyni rozgrzewamy w dużym garnku 1? łyżki oliwy z oliwek. Kiedy będzie gorąca, dodajemy cebulę, marchew i seler i smażymy przez pięć minut, aż cebula się zeszkli. Dodajemy imbir, cynamon i gałkę muszkatołową, smażymy przez minutę, stale mieszając, a następnie dodajemy bulion warzywny i syrop klonowy.

Wyjmujemy miękisz upieczonej dyni (powinno wyjść ok. 2 filiżanek) i dodajemy do zupy. Trzymamy na wolnym ogniu przez 20 minut. Lekko studzimy, a następnie miksujemy i ponownie wlewamy do garnka. Przyprawiamy solą do smaku. Podajemy zupę na gorąco posypaną rozdrobnionym kandyzowanym bekonem.Rozgrzać piec do temperatury 200°C.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra