• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

ZUPA Z JARMUŻU

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: średni

Zupa

  • 2 główki jarmużu o ciemnych liściach, ok. 1 kg
  • średnia drobno posiekana cebula
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • średnia drobno posiekana marchew
  • gałązka selera naciowego, drobno posiekana
  • szczypta świeżego tymianku
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego (niesolonego)
  • kromki opieczonego chleba
  • świeżo starty parmezan

Wymyć jarmuż, ściąć zgrubiałe nerwy liściowe i pokroić liście na paski. Następnie rozgrzać w garnku filiżankę oliwy z oliwek, dodać cebulę, marchew, seler i czosnek i smażyć, aż cebula się zeszkli i zacznie przyrumieniać. Dodać tymianek i jarmuż i smażyć, mieszając od czasu do czasu, przez kilka minut.

Dodać pomidory i bulion, dobrze wymieszać, doprawić i gotować zupę na małym ogniu przez godzinę. W międzyczasie pokroić i opiec chleb. Wyłożyć opieczonym pieczywem miseczki do zupy.

Wlać zupę do miseczek na opieczony chleb i podawać ze świeżo startym serem, oliwą z oliwek extra vergin i ewentualnie z pieprzem.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra