Sposób przygotowania:
Krem czekoladowy
Podgrzewamy śmietankę z mlekiem i czekoladą na wolnym ogniu, nie doprowadzając do zagotowania.
W miseczce mieszamy żółtka z cukrem, dodając mąkę i przesiane kakao, jeżeli masa nie jest jeszcze gładka a zarazem bardzo gęsta i stawia opór w wymieszaniu możemy dodać z naszego garnka łyżkę lub dwie mleka. Powstałą masę wlewamy do mleka, cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania, gotujemy minutę. Nie spieszymy się, budyń można bardzo łatwo przypalić.
Krem waniliowy
450 ml mleka zagotować z masłem, cukrem i ziarenkami wanilii. Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną, które dodajemy do gotującego się mleka cały czas intensywnie mieszając do ponownego zagotowania się. Gotujemy ok. 1,5 minuty (nie wyrzucajmy laski, włóżmy do słoiczka i zasypmy cukrem, otrzymamy w ten sposób domowy cukier z prawdziwą wanilią).
Wykonanie ciastka
Każdą porcję przygotowujemy oddzielnie: bierzemy dwa biszkopty, kładziemy je obok siebie tak żeby przylegały krawędziami, przytrzymujemy z obu boków palcami, skrapiamy uważnie Martini Rosso oraz ginem, dalej trzymamy, aż nie nasiąkną. Biszkopty nie mogą się „rozejść”. Następnie – kładziemy kolejno, na jeden biszkopt krem waniliowy, na drugi – czekoladowy, przykrywamy kolejnymi biszkoptami, które skrapiamy ponownie alkoholami, dekorujemy przygotowaną w syfonie bitą śmietanę 36%. Gotowe!