• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

ZUPPA INGLESE Z BITĄ ŚMIETANĄ, CZYLI CIASTKO BISZKOPTOWE PODAWANE Z KREMEM CZEKOLADOWYM I WANILIOWYM

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Ciastka:

  • biszkopty podłużne
  • Martini Rosso
  • Gin
  • bita śmietana

Krem czekoladowy:

  • 2 szklanki mleka
  • szklanka śmietanki 36%
  • 60 g kakao
  • 130 g cukru
  • 4 żółtka
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 50 g mąki ziemniaczanej

Krem waniliowy:

  • 500 ml mleka
  • laska wanilii
  • 2 żółtka
  • 25 g masła
  • 55 g cukru
  • 50 g mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Krem czekoladowy

Podgrzewamy śmietankę z mlekiem i czekoladą na wolnym ogniu, nie doprowadzając do zagotowania.

W miseczce mieszamy żółtka z cukrem, dodając mąkę i przesiane kakao, jeżeli masa nie jest jeszcze gładka a zarazem bardzo gęsta i stawia opór w wymieszaniu możemy dodać z naszego garnka łyżkę lub dwie mleka. Powstałą masę wlewamy do mleka, cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania, gotujemy minutę. Nie spieszymy się, budyń można bardzo łatwo przypalić.

Krem waniliowy

450 ml mleka zagotować z masłem, cukrem i ziarenkami wanilii. Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną, które dodajemy do gotującego się mleka cały czas intensywnie mieszając do ponownego zagotowania się. Gotujemy ok. 1,5 minuty (nie wyrzucajmy laski, włóżmy do słoiczka i zasypmy cukrem, otrzymamy w ten sposób domowy cukier z prawdziwą wanilią).

Wykonanie ciastka

Każdą porcję przygotowujemy oddzielnie: bierzemy dwa biszkopty, kładziemy je obok siebie tak żeby przylegały krawędziami, przytrzymujemy z obu boków palcami, skrapiamy uważnie Martini Rosso oraz ginem, dalej trzymamy, aż nie nasiąkną. Biszkopty nie mogą się „rozejść”. Następnie – kładziemy kolejno, na jeden biszkopt krem waniliowy, na drugi – czekoladowy, przykrywamy kolejnymi biszkoptami, które skrapiamy ponownie alkoholami, dekorujemy przygotowaną w syfonie bitą śmietanę 36%. Gotowe!

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra