Włoskie Salamini alla Cacciatora DOP biorą swoją nazwę od myśliwych, którzy brali je ze sobą na polowania („cacciatore” to po polsku „myśliwy”). Były one szybką, wygodną i pożywną przekąską, która zajmowała mało miejsca, ważyła jeszcze mniej i smakowała wspaniale z kromką chleba.
Salame Cacciatore DOP produkowane jest zgodnie z tradycyjnym, przekazywanym z pokolenia na pokolenie przepisem wyżej wymienionych myśliwych. Do jego produkcji używa się wyłącznie najwyższej jakości surowców pochodzących z wyznaczonych obszarów Włoch; wieprzowiny, soli, pieprzu oraz, zgodnie z tradycją, szczypty czosnku. Nie dodaje się do żadnych mocniejszych przypraw.
Cacciatore DOP po zmieleniu i zmieszaniu starannie wyselekcjonowanych mięs i po dodaniu innych składników, musi dojrzewać przez minimum 10 dni. Docelowo salami ma być małe i lekkie (zwykle waży około 200 gramów,a maksymalnie osiągać może 350 gramów), mieć delikatnie zakrzywioną formę
i twardą, nieelastyczną konsystencję. Ponadto powinno mieć żywy rubinowy kolor oraz słodki i delikatny smak.
W 2001 roku ten wyjątkowy produkt otrzymał najwyższe europejskie oznaczenie ChNP gwarantujące jego jakość i pochodzenie.
Salami jest bardzo delikatne i świetnie komponuje się z owocami, lekkim biały, czy czerwonym winem, czy z kromką świeżego chleba i orzechami.
Chcesz mieć pewność, że kupujesz salami najwyższej jakości? Zawsze zwracaj uwagę na opakowanie – szukaj tych, na których znajdują się znaczenia takie jak ChNP i Cacciatore.