Ser Pecorino Toscano to miękki lub półtwardy włoski ser DOP. Ma bardzo długą historię, ponieważ wywodzi się z czasów Etrusków i Rzymian. Już wtedy znany był w Toskanii jako ser „cacio”, jak wiemy ze wzmianek Pliniusza Starszego w jego dziele „Naturalis Historia”.
Od 1400 roku Pecorino Toscano wymieniany jest w wielu dziełach i dokumentach, zawsze pod nazwą „cacio marzolino”. Nazwa pochodzi od włoskiej nazwy miesiąca marzec (marzo), a ser nazywany był tak ponieważ jego produkcję, która trwała całą wiosnę, rozpoczynano w marcu.
Pecorino Toscano DOP produkowany jest na terenie całej Toskanii oraz w kilku ściśle określonych prowincjach Umbrii i Lazio. Do jego wyrobu używa się wyłącznie mleka owczego
Pecorino Toscano – rodzaje
Jest to ser miękki lub półtwardy, w zależności od odmiany. A odmiany są dwie:
- Pecorino Toscano DOP fresco (świeży/młody), który ma żółtą skórkę, słomkowożółty kolor, delikatną, prawie kremową konsystencję oraz charakterystyczny słodki smak.
- Pecorino Toscano DOP stagionato, którego skórka ma dużo ciemniejszy odcień; w zależności od składników, których wykorzysta się do produkcji wersji stagionato skórka może być czerwonawa lub nawet czarna. Ser ma słomkowożółty kolor i intensywny, ale nie pikantny smak.