Zimowe poranki mogą nie być najmilsze. Nie dość, że za oknem jest jeszcze ciemno, to perspektywa wyjścia z ciepłego domu na mroźne powietrze też nie napawa optymizmem. Znaleźliśmy na to sposób: pyszna, korzenna kawa.
Czego potrzebujemy, żeby obudzić się w chłodny poranek i rozgrzać ? Pomoże w tym kawa, ale nie zwykła, bo z dodatkiem aromatycznych przypraw.
Do przygotowania jednej porcji będzie potrzebowali:
- świeżo zaparzone espresso przygotowane z Waszej ulubionej mieszanki Illy
- 250 ml mleka (możecie użyć dowolnego: krowiego lub roślinnego)
- laskę cynamonu
- dwa ziarna kardamonu obrane z łupinki
- szczyptę zmielonego ziela angielskiego
- dwa goździki
- łyżeczkę miodu lub syropu klonowego, jeśli lubicie, gdy Wasza kawa jest słodka
Przygotowanie kawy
Do rondelka wlej mleko i dodaj wszystkie przyprawy. Podgrzej je nie doprowadzając do wrzenia. Przecedź mleko przez sitko. Dodaj miód lub syrop klonowy do smaku. Jeśli lubisz, gdy mleko w Twojej kawie jest spienione, możesz przez chwilę je ubijać korzystając z płaskiej nakładki blendera lub użyć spieniacza do mleka.
Przelej mleko do szklanki i dodaj espresso. Możecie również przelać kawę do kubka termicznego i zabrać je sobą na wynos.
Sprawdźcie koniecznie!