• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Podcasty
  • Webinary
  • W akademii
  • Media o nas
  • Tematy miesiąca

Zdrowa dieta dla sportowców

Przygotowujesz się do maratonu, intensywnie trenujesz na siłowni, wiesz że żywienie jest ważne, ale brak Ci wiedzy i pomysłu na to, co możesz jeść, żeby wesprzeć swój trening? Posłuchaj naszych ekspertów Michała Toczyłowskiego – kucharza, który biega i Katarzyny Biłous – dietetyka sportowego i dowiedz się, jak łatwo możesz przygotować pyszne i odżywcze danie.

Co to znaczy zbilansowana dieta? Michał dobiera różne składniki, żeby dopełnić smak każdej z przygotowanych potraw, natomiast zadaniem Kasi jest tak dobierać produkty, żeby dostarczyć dla organizmu wszystkich potrzebnych elementów. O tym, jak komponować danie na talerzu pod względem smaku i wartości odżywczych, dowiecie się z wideo poniżej:

https://youtu.be/6NzGj8Fl0uI

W planowaniu diety przeznaczonej dla osób uprawiających aktywnie sport bardzo ważne jest utrzymanie schematu zwanego żywieniem okołotreningowym (posiłek przed treningiem, posiłek w trakcie treningu i posiłek po treningu). Każdy z tych posiłków ma trzy różne funkcje: dostarcza energii, utrzymuje glukozę na wyższym poziomie lub regeneruje mikrouszkodzenia mięśni. Czy można iść na basen z pustym brzuchem, co możemy przekąsić w trakcie treningu, ile powinniśmy odczekać po intensywnym wysiłku, żeby zasiąść do kolacji opowiada nasza ekspertka Kasia Biłous:

https://youtu.be/hoOexFqI5bs

Czy wystarczy 15 min, żeby przygotować pyszne i pełnowartościowe danie? Michał w wideo udowodnia, że tak!

https://youtu.be/Spai1knEZJQ

Masz bardzo zajęty dzień, w którym nie znajdziesz nawet 15 wolnych minut? Możesz skorzystać z nowych produktów naszego partnera Monini – czyli Rice&More 90s. Naturalne kompozycje ziaren, które nie dość, że stanowią dobre źródło węglowodanów, które nasycą na długi czas to przygotowanie ich zajmuje chwile – są gotowe od razu lub po krótkim podgrzaniu. To idealny składnik zbilansowanej diety i pyszne danie gotowe raz, dwa!

Jeśli uprawiasz aktywnie sport i chcesz osobiście spotkać się z naszymi ekspertami, żeby dowiedzieć więcej o tym, jak planować swoją dietę oraz jak przygotować jedzenie, które są zdrowe i zbilansowane, zapraszamy na kurs gotowania połączonego z dietetyką, który odbędzie się 20 kwietnia 2018, od 19:00 do 23:00, w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul Mińska 25). Będziemy uczyć się przygotowywać dania, które pomogą Wam odżywić organizm i przygotować do energetycznego treningu, jak m.in.:

  • cytrusowe congee,
  • rozgrzewający i aromatyczny dahl z soczewicy,
  • naturalne i smakowite izotoniki.

https://youtu.be/xbng-b7X0k4

Pełnowartościowe dania i dużo wiedzy gwarantuje Michał Toczyłowski, współautor książki „Run&Cook”, w której będziecie mogli znaleźć wiele inspirujących przepisów oraz Kasia Biłous – Dietetyk, a nowoczesne zaplecze kuchenne z niezawodnymi sprzętami do zabudowy – marka Whirlpool. Partnerem warsztatów jest firma Monini, która przygotowała dla każdego uczestnika warsztatów kulinarną niespodziankę!

Więcej informacji na temat warsztatów znajdziecie tutaj.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Zobacz również

Kwarantanna – dzień dwunasty: video przepisy

czytaj więcej

Kwarantanna – dzień dwudziesty szósty: video przepisy

czytaj więcej
włoska szynka dojrzewajacej Prosciutto di Parma

Prosciutto di Parma CHNP – królowa włoskich szynek dojrzewających

czytaj więcej

Szykujemy się na plażę

czytaj więcej

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra