• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Podcasty
  • Webinary
  • W akademii
  • Media o nas
  • Tematy miesiąca

Zdrowa dieta dla sportowców

Przygotowujesz się do maratonu, intensywnie trenujesz na siłowni, wiesz że żywienie jest ważne, ale brak Ci wiedzy i pomysłu na to, co możesz jeść, żeby wesprzeć swój trening? Posłuchaj naszych ekspertów Michała Toczyłowskiego – kucharza, który biega i Katarzyny Biłous – dietetyka sportowego i dowiedz się, jak łatwo możesz przygotować pyszne i odżywcze danie.

Co to znaczy zbilansowana dieta? Michał dobiera różne składniki, żeby dopełnić smak każdej z przygotowanych potraw, natomiast zadaniem Kasi jest tak dobierać produkty, żeby dostarczyć dla organizmu wszystkich potrzebnych elementów. O tym, jak komponować danie na talerzu pod względem smaku i wartości odżywczych, dowiecie się z wideo poniżej:

https://youtu.be/6NzGj8Fl0uI

W planowaniu diety przeznaczonej dla osób uprawiających aktywnie sport bardzo ważne jest utrzymanie schematu zwanego żywieniem okołotreningowym (posiłek przed treningiem, posiłek w trakcie treningu i posiłek po treningu). Każdy z tych posiłków ma trzy różne funkcje: dostarcza energii, utrzymuje glukozę na wyższym poziomie lub regeneruje mikrouszkodzenia mięśni. Czy można iść na basen z pustym brzuchem, co możemy przekąsić w trakcie treningu, ile powinniśmy odczekać po intensywnym wysiłku, żeby zasiąść do kolacji opowiada nasza ekspertka Kasia Biłous:

https://youtu.be/hoOexFqI5bs

Czy wystarczy 15 min, żeby przygotować pyszne i pełnowartościowe danie? Michał w wideo udowodnia, że tak!

https://youtu.be/Spai1knEZJQ

Masz bardzo zajęty dzień, w którym nie znajdziesz nawet 15 wolnych minut? Możesz skorzystać z nowych produktów naszego partnera Monini – czyli Rice&More 90s. Naturalne kompozycje ziaren, które nie dość, że stanowią dobre źródło węglowodanów, które nasycą na długi czas to przygotowanie ich zajmuje chwile – są gotowe od razu lub po krótkim podgrzaniu. To idealny składnik zbilansowanej diety i pyszne danie gotowe raz, dwa!

Jeśli uprawiasz aktywnie sport i chcesz osobiście spotkać się z naszymi ekspertami, żeby dowiedzieć więcej o tym, jak planować swoją dietę oraz jak przygotować jedzenie, które są zdrowe i zbilansowane, zapraszamy na kurs gotowania połączonego z dietetyką, który odbędzie się 20 kwietnia 2018, od 19:00 do 23:00, w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul Mińska 25). Będziemy uczyć się przygotowywać dania, które pomogą Wam odżywić organizm i przygotować do energetycznego treningu, jak m.in.:

  • cytrusowe congee,
  • rozgrzewający i aromatyczny dahl z soczewicy,
  • naturalne i smakowite izotoniki.

https://youtu.be/xbng-b7X0k4

Pełnowartościowe dania i dużo wiedzy gwarantuje Michał Toczyłowski, współautor książki „Run&Cook”, w której będziecie mogli znaleźć wiele inspirujących przepisów oraz Kasia Biłous – Dietetyk, a nowoczesne zaplecze kuchenne z niezawodnymi sprzętami do zabudowy – marka Whirlpool. Partnerem warsztatów jest firma Monini, która przygotowała dla każdego uczestnika warsztatów kulinarną niespodziankę!

Więcej informacji na temat warsztatów znajdziecie tutaj.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Zobacz również

Swojskie superfood, czyli dlaczego warto kisić?

czytaj więcej

CHRUP NA ZDROWIE – JAK ZROBIĆ DOMOWE CHIPSY?

czytaj więcej
Cold brew

Cold brew – kawowy kop na zimno

czytaj więcej
talerz z makaronem i owocami morza

Domowy makaron – komu?

czytaj więcej

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra