Przygotowujesz się do maratonu, intensywnie trenujesz na siłowni, wiesz że żywienie jest ważne, ale brak Ci wiedzy i pomysłu na to, co możesz jeść, żeby wesprzeć swój trening? Posłuchaj naszych ekspertów Michała Toczyłowskiego – kucharza, który biega i Katarzyny Biłous – dietetyka sportowego i dowiedz się, jak łatwo możesz przygotować pyszne i odżywcze danie.
Co to znaczy zbilansowana dieta? Michał dobiera różne składniki, żeby dopełnić smak każdej z przygotowanych potraw, natomiast zadaniem Kasi jest tak dobierać produkty, żeby dostarczyć dla organizmu wszystkich potrzebnych elementów. O tym, jak komponować danie na talerzu pod względem smaku i wartości odżywczych, dowiecie się z wideo poniżej:
W planowaniu diety przeznaczonej dla osób uprawiających aktywnie sport bardzo ważne jest utrzymanie schematu zwanego żywieniem okołotreningowym (posiłek przed treningiem, posiłek w trakcie treningu i posiłek po treningu). Każdy z tych posiłków ma trzy różne funkcje: dostarcza energii, utrzymuje glukozę na wyższym poziomie lub regeneruje mikrouszkodzenia mięśni. Czy można iść na basen z pustym brzuchem, co możemy przekąsić w trakcie treningu, ile powinniśmy odczekać po intensywnym wysiłku, żeby zasiąść do kolacji opowiada nasza ekspertka Kasia Biłous:
Czy wystarczy 15 min, żeby przygotować pyszne i pełnowartościowe danie? Michał w wideo udowodnia, że tak!
https://youtu.be/Spai1knEZJQ
Masz bardzo zajęty dzień, w którym nie znajdziesz nawet 15 wolnych minut? Możesz skorzystać z nowych produktów naszego partnera Monini – czyli Rice&More 90s. Naturalne kompozycje ziaren, które nie dość, że stanowią dobre źródło węglowodanów, które nasycą na długi czas to przygotowanie ich zajmuje chwile – są gotowe od razu lub po krótkim podgrzaniu. To idealny składnik zbilansowanej diety i pyszne danie gotowe raz, dwa!
Jeśli uprawiasz aktywnie sport i chcesz osobiście spotkać się z naszymi ekspertami, żeby dowiedzieć więcej o tym, jak planować swoją dietę oraz jak przygotować jedzenie, które są zdrowe i zbilansowane, zapraszamy na kurs gotowania połączonego z dietetyką, który odbędzie się 20 kwietnia 2018, od 19:00 do 23:00, w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie (Soho Factory, ul Mińska 25). Będziemy uczyć się przygotowywać dania, które pomogą Wam odżywić organizm i przygotować do energetycznego treningu, jak m.in.:
- cytrusowe congee,
- rozgrzewający i aromatyczny dahl z soczewicy,
- naturalne i smakowite izotoniki.
https://youtu.be/xbng-b7X0k4
Pełnowartościowe dania i dużo wiedzy gwarantuje Michał Toczyłowski, współautor książki „Run&Cook”, w której będziecie mogli znaleźć wiele inspirujących przepisów oraz Kasia Biłous – Dietetyk, a nowoczesne zaplecze kuchenne z niezawodnymi sprzętami do zabudowy – marka Whirlpool. Partnerem warsztatów jest firma Monini, która przygotowała dla każdego uczestnika warsztatów kulinarną niespodziankę!
Więcej informacji na temat warsztatów znajdziecie tutaj.