Orzeźwiające desery w postaci sorbetów znano już w starożytnej Persji i zajadano się nimi 2500 lat temu. Sorbety, a także lody są pyszne, a co równie ważne, łatwo przygotować je w domu. Pogoda rozpieszcza letnią temperaturą, dlatego sezon na orzeźwiające, domowe lody uważamy za otwarty!
Do 1800 r. lody były rzadkim i egzotycznym deserem, który jadały głównie elity. Dziś możemy się nimi cieszyć przez cały rok, a do wyboru mamy ponad 1000 smaków. Jedynym ograniczeniem w kwestii lodów jest nasza wyobraźnia, ponieważ ich przygotowanie jest proste i szybkie.
Dlaczego warto samodzielnie robić lody?
Najważniejszą zaletą domowych lodów jest to, że doskonale wiemy, co znajduje się w ich składzie. W przeciwieństwie do kupnych lodów, te domowe nie zawierają:
- konserwantów,
- sztucznych barwników i aromatów,
- syropu glukozowo-fruktozowego,
- odtłuszczonego mleka w proszku,
- emulgatorów oraz stabilizatorów.
Domowe lody są zdrowsze i co najważniejsze – smaczniejsze od tych, której kupujemy w sklepach. W naszej kuchni sami decydujemy o ich smaku oraz dodatkach. Możemy samodzielnie przygotować nie tylko tradycyjne lody, ale również te na mleku roślinnym (jeśli cierpimy na alergię na krowie mleko czy nietolerancję laktozy). Jeżeli zależy nam na niskokalorycznym lodowym deserze, bez problemu zredukujemy też ilość cukru – jednym słowem – domowe lody dopasujemy do indywidualnych preferencji smakowych i zdrowotnych.
Jak zrobić domowe lody?
Jeżeli dysponujemy mikserem, dobra wiadomość jest taka, że dobierzemy do niego różne akcesoria i przystawki, które pozwolą szybko przygotować smaczne posiłki i oczywiście – lodowe desery. Dla wszystkich, którzy latem nie wyobrażają sobie deseru innego niż lody lub sorbety, sorbetiera jest dodatkiem do miksera, który warto mieć w swojej kuchni.
Czym jest sorbetiera? To dzieża o podwójnych ściankach, które są wypełnione płynem. Dzięki temu po jej zamrożeniu, przygotowanie lodów oraz sorbetów przebiega błyskawicznie. Sorbetiera współpracuje ze wszystkimi mikserami KitchenAid.
Domowe lody waniliowe – przepis
Lody waniliowe należą do nr 1 ulubionych smaków w Europie😊 Są proste w przygotowaniu i stanowią idealną bazę do przygotowania lodów truskawkowych lub lodów z ciasteczkami czekoladowymi.
Porcja dla 16 osób (po 120 ml na osobę)
Składniki:
- 600 ml mleka pół na pół ze śmietaną
- 8 żółtek
- 230 g cukru
- 600 ml śmietany 36%
- 4 łyżeczki wanilii
- szczypta soli
Przygotowanie:
Mleko ze śmietaną podgrzewamy w rondelku na małym ogniu, mieszając cały czas oraz nie dopuszczając do wrzenia. Odstawiamy. Żółtka wraz z cukrem umieszczamy w dzieży i przy pomocy rózgi do ubijania na prędkości 2 ubijamy ok. 30 sekund lub do momentu, gdy masa lekko zgęstnieje i będzie dobrze ubita. Kontynuując na tej samej prędkości, stopniowo dodajemy mleko ze śmietaną i miksujemy do całkowitego połączenia składników.
Przelewamy powstałą masę z powrotem do rondelka i na małym ogniu (najlepiej w kąpieli wodnej) podgrzewamy aż do pokazania się pary oraz małych bąbelków po obwodzie, na ściankach naczynia. Cały czas mieszamy, nie dopuszczając do wrzenia. Przelewamy wszystko do większej miski i łączymy z bitą śmietaną, dodajemy wanilię oraz szczyptę soli. Następnie przykrywamy i schładzamy przez co najmniej 8 godzin.
Po tym czasie montujemy dobrze zmrożoną sorbetierę. Na prędkości 1 wlewamy do niej przygotowaną masę na lody. Kontynuujemy mieszanie przez ok.15–20 minut aż do uzyskania właściwej konsystencji. Lody możemy podawać od razu lub zamrozić na później w szczelnym naczyniu, ale dobrze wiemy, że taki przysmak nie zagości zbyt długo w zamrażalniku😊.