Kto z nas nie lubi chrupiących przekąsek? Chipsy to zakazany przysmak dużych i małych, kanapowych admiratorów seriali i tych, którzy zapomnieli lunchu do pracy. Nie jest tajemnicą, że są smaczne, ale też kaloryczne, a im bardziej mają wymyślny smak, tym więcej zawierają szkodliwych dla zdrowia dodatków. Na szczęście zdrowe chipsy można przygotować w domowym zaciszu – szybko, smacznie i z ulubionymi przyprawami. Sprawdźcie, jak to zrobić.
Powszechnie wiadomo, że zdrowie, dobry nastrój, radość są cennymi wartościami, którymi można się cieszyć, kiedy prowadzimy prawidłowy styl życia, w tym odpowiednio się żywimy. Czy da się zdrowo jeść, wybierając chipsy? Jakie są alternatywy dla ich tradycyjnych wariantów? Przekonajcie się!
Chipsy z ziemniaków?!
Ziemniak to najbardziej popularny surowiec, z którego robi się chipsy. Jest tani, szybki w obróbce i sam w sobie bardzo dobry ze względu na wartości odżywcze. Jednak chipsy, które znajdziecie w sklepach niewiele mają wspólnego ze zdrowiem. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta – do ich produkcji nie wykorzystuje się niestety krojonych w plasterki ziemniaków, ale pulpę lub płatki ziemniaczane, które formowane są w odpowiedni kształt. Już ta czynność powoduje, że wartości odżywcze ziemniaków ulegają zubożeniu.
Ponadto zanim masa ziemniaczana stanie się chipsem, smaży się ją w głębokim tłuszczu i wzbogaca o sztuczne aromaty oraz substancje nadające smak (bekon, pizza, papryka etc.). Oprócz konserwantów i wzmacniaczy smaku na drugim miejscu w składzie dowolnej paczki chipsów znajduje się olej palmowy – najtańszy i najniższej jakości tłuszcz utwardzony. W jakim celu jest stosowany? Powoduje on, że chipsy zyskują chrupiącą teksturę, ale tym samym mają niekorzystny wpływ na zdrowie. W taki właśnie sposób powstaje szkodliwa przekąska, której spożycie powinniśmy ograniczyć.
Domowe chipsy – smaczne alternatywy dla tradycyjnych przekąsek
Nie trzeba wcale rezygnować z przekąsek w czasie oglądania filmów, meczu czy też z rytuału wspólnych spotkań z bliskimi, na których nie może zabraknąć chrupiących chipsów. Niekoniecznie warto kultywować jedzenie zwłaszcza tych słonych, tłustych i sztucznie doprawionych płatków. Jeśli chce „chrupać na zdrowie”, mając w tym przyjemność, proponujemy Wam zastąpienie sklepowych chipsów równie pyszną i ciekawą opcją, jaką są suszone warzywa z naturalnymi przyprawami tj. solą morską, papryką lub ziołami.
Warto się dowiedzieć, jak zrobić domowe chipsy. Przygotowując chipsy warzywne samodzielnie w domu, znacie wszystkie składniki i wiecie, że inwestujecie w swoje zdrowie, a przynajmniej mu nie szkodzicie. Opanowanie domowej produkcji nie jest trudne i możecie zorganizować nawet własne warsztaty kulinarne dedykowane chipsom, na które zaprosicie znajomych.
Zdrowe chipsy warzywne – jak je zrobić w domu?
Do zrobienia chipsów w domu oczywiście możecie oczywiście użyć ziemniaków. Dla szukających odmiany, warto otworzyć się na alternatywy. Najlepszymi surowcami do przygotowania domowych chipsów są warzywa korzeniowe:
- seler,
- marchew,
- burak,
- batat,
- topinambur,
- skorzonera,
- pochrzyn.
Co jest nam potrzebne do przygotowania zdrowych przekąsek? Świeże warzywa, dokładnie wyszorowane i pokrojone w cieniutkie plasterki – najlepiej za pomocą mandoliny lub ostrej tarki. Dla wzmocnienia smaku można użyć sproszkowanych, naturalnych przypraw np. wędzonej papryki, imbiru, kardamonu czy curry. Jeśli dodacie olej roślinny lub oliwę z oliwek extra vergine, pysznym sposobem będzie także obtoczenie warzyw w sezamie, czarnuszce albo w suszonych ziołach.
Zdrowe chipsy z piekarnika
Co jest niezbędne do przygotowania chipsów w domu? Piekarnik! My polecamy najnowsze urządzenia do zabudowy z linii W Collection marki Whirlpool. Innowacyjna technologia oraz specjalne funkcje pomagają nam gotować w czasie warsztatów kulinarnych. Pomogą także Wam przygotować te pyszności i co ważne, pozwolą skrócić czas przygotowania, dzięki automatycznym ustawieniom. Jeżeli chcecie wiedzieć więcej, zajrzyjcie na naszego bloga i sprawdźcie, jak wybrać piekarnik.
No, to jak? Gotowi do pieczenia chipsów? Nie zastanawiajcie się długo. Szeroki wybór „korzeni” umożliwia zrobienie smacznych chrupek. Jeżeli chcecie wiedzieć, które wybrać, przeczytajcie tekst o warzywach korzeniowych: tutaj.
Domowe chipsy z owoców
Oprócz wytrawnych płatków warzywnych, tym z Was, którzy dbają o linię i chcą mieć jeszcze inne opcje chrupania, proponujemy chipsy owocowe. Taki „snack” jest odpowiedni także dla najmłodszych. Do przygotowania owocowych przekąsek świetnie nadają się:
- jabłka,
- gruszki,
- banany,
- truskawki.
Co dodajemy do chipsów z owoców? Nie potrzebujemy oleju, a jedynie słodkie przyprawy np. cynamon, laskę wanilii, kardamon czy lukrecję. Takie chipsy można chrupać samodzielnie lub dodawać do płatków śniadaniowych, jogurtów czy deserów. Mniam, palce lizać!