Według zomato.com i Tripadvisor w Warszawie mamy ponad 350 pizzerii. Są też lokale, które nie są uwzględniane w tych zestawieniach, ale tymi się nie zajmujemy. Jak spośród wielu restauracji, wybrać te, gdzie zjemy „prawdziwą włoską pizzę”? Włoska Akademia Kulinarna podjęła rękawicę i przygotowała ranking pizzy.
Najlepsza pizza w Warszawie – gdzie taką znajdziemy? Parafrazując powiedzenie, że ładne jest to, co się komu podoba, możemy powiedzieć, że dobra pizza to ta, która nam smakuje. Jeżeli szukamy prawdziwej włoskiej pizzy, wybór odpowiedniej pizzerii wcale nie jest taki łatwy. Jak wybrać najlepszą pizzę? Żeby test był najbardziej wiarygodny i obiektywny, powinniśmy próbować ten sam rodzaj pizzy w różnych restauracjach. W menu każdej pizzerii znajdzie się pizza margherita, więc bez problemu będzie nadawała się do testu. Margherita to pozornie prosta pizza – pomidory, mozzarella i bazylia. Często jednak stanowi ona największe wyzwanie dla kucharza i test dla kubków smakowych klienta. W przypadku margherity kiepskiej jakości ciasta czy sera nie zakamuflują rozmaite dodatki, czy co gorsza sosy!
Najlepsza pizza w Warszawie – ranking 2020
W Akademii uwielbiamy włoską kuchnię i oczywiście pizzę, którą traktujemy bardzo poważnie😊. Jak sami dobrze wiecie vouchery na warsztaty kulinarne dedykowane pizzy znikają w oka mgnieniu. Nie możemy jednakże zajadać się wyłącznie pizzą własnej produkcji i dlatego od czasu do czasu wychodzimy na miasto. Efektem kilku takich wieczorów jest subiektywny ranking „Najlepsza pizza w Warszawie”. Choćbyśmy nie wiem jak się starali, nie bylibyśmy w stanie odwiedzić wszystkich restauracji i spróbować każdej pizzy w stolicy. Naszym drogowskazem w wyborze pizzerii były rankingi Zomato.com oraz Tripadvisor. Wybraliśmy restauracje specjalizujące się w pizzy, które uplasowały się na wysokich pozycjach i takie, które oferują intrygujące menu. Ważne było też, czy używają tradycyjnych włoskich produktów.
Pizzerie w Warszawie i najlepsza pizza
Naszą kulinarną przygodę zaczęliśmy od Ciao a Tutti oraz Mąki i Wody. Oba lokale oferują margheritę. W obu menu znaleźliśmy też interesujące pizze, których nie ma w innych restauracjach. I cóż – nie byliśmy w stanie im się oprzeć😊.
W Ciao a Tutti oraz Mące i Wodzie zjemy pizzę neapolitańską. Taka pizza ma grubsze ciasto i bardziej pulchne brzegi, a środek bardziej płaski i elastyczny niż w przypadku pizzy rzymskiej. W pizzerii Ciao a Tutti polecamy spróbować pizzę San Daniele z włoską szynką z certyfikatem DOP ( Chroniona Nazwa Pochodzenia). Certyfikat ten znajdziecie na wysokiej jakości włoskich wyrobach, które produkowane są tradycyjnymi metodami na danym regionie geograficznym. Jeżeli chcecie wiedzieć więcej, jak wybierać tradycyjne wyroby regionalne zajrzyjcie na stronę Trzy Znaki Smaku.
Foto: facebook.com/ciaotuttipizza/
W Mące i Wodzie czekało na nas równie apetyczne menu. Warto spróbować tam pizzę Diavola z wędzoną mozzarellą di bufala i pomidorami San Marzano CHNP oraz pizzę Porco ze słodkimi pomidorkami daktylowymi, czyli datterini.
Foto: facebook.com/MakaiWoda/
W restauracji Spacca Napoli podają pizze z typowo neapolitańskimi skladnikami, co nas bardzo cieszy. Tym razem zdecydowaliśmy się na pizzę bianca – Salsiccia e Friarielli z neapolitańską rzepą brokułową, włoską białą kiełbasą i serem Grana Padano DOP.
Foto: tripadvisor.com
Byliśmy też na pizzy w Ciao Napoli. Zjedliśmy Gorgonzola e Pera – z Gorgonzolą DOP, gruszką, mozarellą, orzechami włoskimi i gotowaną szynką prosciutto crudo. Niestety została zjedzona za szybko i dlatego musicie nam wybaczyć brak zdjęcia😊.
Testerzy pizzy nie mają łatwego zadania, ale dla Was byliśmy w stanie się poświęcić. Dlatego na sam koniec odwiedziliśmy jeszcze jedną pizzerię – Tutti Santi. W menu czekają tam pizze z oryginalnymi dodatkami takie jak pizza San Sebastiano z włoskim serem Provolone – żadna inna pizzeria w Warszawie takiej nie serwuje i polecamy Wam ją skosztować.
Foto: Włoska Akademia Kulinarna
Najlepsza pizza w Warszawie
Jeżeli chcecie spróbować najlepszej pizzy w Warszawie – znacie już nasze sugestie. Obiecujemy, że odwiedzimy też inne pizzerie i będziemy publikować dalsze rekomendacje. Pamiętajcie, że wysokiej jakości oryginalne włoskie składniki to podstawa dobrej pizzy i każda z pizzerii, które odwiedziliśmy spełniła to kryterium.
Chcecie wiedzieć, jak sprawdzić, czy pizza była dobrze przygotowana? Jeżeli wieczorem zjecie pizzę i jeszcze kilka godzin po posiłku będzie chciało Wam się pić, to znaczy że ciasto nie było dobrze przygotowane, miało za dużo drożdży albo leżakowało za krótko. Nic takiego nie zdarzyło się w żadnej pizzerii, które odwiedziliśmy, czego i Wam życzymy😊.
Wszystkich, którzy chcą nauczyć się, jak robić najlepszą pizzę w domu, zapraszamy na warsztaty kulinarne do naszej Akademii.