Przed nami wyjątkowo długa majówka. To idealny czas na inaugurację sezonu grillowego. I nie ważne, czy na Waszym ruszcie pojawią się rubaszne, tłuste kiełbaski czy kolorowe warzywa (a może wszystko na raz?) – sukces każdego grilla zależy przecież od… sosów. Czym doprawisz, tak się najesz!
Gotowi na majówkę?
Zrób własny ketchup!
Składniki:
1200 ml passaty pomidorowej
2 cebule
160 ml di oliwy z oliwek extra virgin
200 gr cukru
200 ml octu
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
4 łyżeczki słodkiej papryki
3 szczypty soli
Cynamon
Gałka muszkatołowa
imbir
Sposób przygotowania:
Kroimy cebulę i podsmażamy ją na oliwie. W miseczce rozpuszczamy cukier w occie, po czym dodajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy. Do smażącej się cebuli dajemy passatę pomidorową i całość podsmażamy, po czym dodajemy przyprawy (cynamon, gałkę muszkatołową i imbir) i mieszamy. Dodajemy przygotowaną mieszankę z octem i całość miksujemy blenderem. Zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy, gotując jeszcze przez godzinę i co jakiś czas mieszając. Kiedy ketchup osiągnie odpowiednią konsystencję wyłączamy ogień i zostawiamy do ochłodzenia, po czym przekładamy go do miseczki i odkładamy do lodówki na przynajmniej 30-60 minut.
Sos Whisky w sam raz na imprezę pod chmurką
Składniki:
150g Whisky Jack Daniel’s
300 g soku jabłkowego
100 g soku z cytryny
100 g sosu Worcestershire
1 łyżka tabasco
100 g octu jabłkowego
200 g sosu ketchupowego
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżeczka chrzanu
100 g cukru trzcinowego
1 poszatkowana cebula
20 g masła
Sposób przygotowania:
W rondelku rozpuszczamy masło, po czym podsmażamy na nim cebulę. Teraz dodajemy sok jabłkowy, sok z cytryny, sos worcestershire, ocet jabłkowy, tabasco i cukier trzcinowy. Czekamy, aż całość się zagotuje; wtedy dodajemy ketchup, musztardę, chrzan i Jack’a Daniel’sa i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 35-40 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i zanim włożymy sos do lodówki czekamy, aż całkowicie ostygnie.
Jak zrobić sos barbecue?
Składniki:
1 cebula
1 ząbek czosnku
Oliwa z oliwek extra virgin
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka słodkiej papryki
2 łyżki sosu Worcester
½ łyżeczki czarnego pieprzu
90 ml syropu klonowego
2 łyżki octu jabłkowego
Ketchup
Sól
Sposób przygotowania:
Podsmażamy na oliwie cebulę i czosnek. Dodajemy cukier, słodką paprykę, sos Worcester i czarny pieprz i całość mieszamy, po czym dodajemy resztę składników. resztę składników (prócz ketchupu i soli). Całość mieszamy, po czym dodajemy ketchup i sól. Gotujemy przez kilka minut – i gotowe!