BRUSCHETTA Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM
PRZYGOTOWANIE
Gruszki obieramy ze skórki, kroimy w ósemki, pozbawiamy gniazd nasiennych. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, wrzucamy przygotowane gruszki i smażymy 4-5 minut.
Gdy gruszki lekko zmiękną wsypujemy cukier i nieco świeżo mielonego pieprzu. Smażymy na niezbyt dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż gruszki pokryją się lekkim karmelem. Zdejmujemy z patelni.
Na tą samą patelnię wsypujemy orzechy włoskie, dodajemy pozostałą łyżkę masła i miód. Przyprawiamy lekko solą i pieprzem. Smażymy na niewielkim ogniu, mieszając co chwilę, przez około 5 minut. Orzechy mają być obtoczone w miodowym sosie i lekko chrupiące.
Bagietkę kroimy w ukośne kromeczki, smarujemy delikatnie oliwą z oliwek, układamy na kratce piekarnika i zapiekamy pod rozgrzanym grillem w piekarniku (lub na patelni grillowej) aż będą złote i chrupiące.
Na każdej kromce układamy nieco roszponki, karmelizowane gruszki, pokruszony ser pleśniowy i kilka miodowych orzechów.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.