• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
BRUSCHETTA Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM

BRUSCHETTA Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 25 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 2 twarde gruszki
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 100g orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 1 bagietka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 garść roszponki
  • 150g sera pleśniowego typu blue
  • sól i świeżo mielony pieprz

BRUSCHETTA Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM

PRZYGOTOWANIE

Gruszki obieramy ze skórki, kroimy w ósemki, pozbawiamy gniazd nasiennych. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, wrzucamy przygotowane gruszki i smażymy 4-5 minut.

Gdy gruszki lekko zmiękną wsypujemy cukier i nieco świeżo mielonego pieprzu. Smażymy na niezbyt dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż gruszki pokryją się lekkim karmelem. Zdejmujemy z patelni.

Na tą samą patelnię wsypujemy orzechy włoskie, dodajemy pozostałą łyżkę masła i miód. Przyprawiamy lekko solą i pieprzem. Smażymy na niewielkim ogniu, mieszając co chwilę, przez około 5 minut. Orzechy mają być obtoczone w miodowym sosie i lekko chrupiące.

Bagietkę kroimy w ukośne kromeczki, smarujemy delikatnie oliwą z oliwek, układamy na kratce piekarnika i zapiekamy pod rozgrzanym grillem w piekarniku (lub na patelni grillowej) aż będą złote i chrupiące.

Na każdej kromce układamy nieco roszponki, karmelizowane gruszki, pokruszony ser pleśniowy i kilka miodowych orzechów.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Dania główne

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra