• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

BURGER ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW W BUŁCE MAŚLANEJ Z PIECZONĄ PAPRYKĄ I SOSEM CHILLI

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 2 godz

poziom trudniości: średni

Bułki:

  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • ¼ kostki drożdży
  • ¼ szklanki cukru
  • 3 ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 duże jajka
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżki nasion chia
  • ziarna do posypania bułek (chia, sezam biały i czarny, mak, słonecznik, pestki dyni…)

Burgery:

  • 2 szklanki suchej ciecierzycy
  • 1 średni batat
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść natki kolendry
  • 2 jajka
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 2-3 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1-2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 szczypta pieprzu kajeńskiego
  • 1 cytryna
  • tłuszcz do smażenia

Pieczona papryka:

  • 4 duże papryki

Sos chilli

  • ½ szklanki octu ryżowego
  • ¾ szklanki wody
  • 2/3 szklanki cukru
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2-3 łyżki sambal oelek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Bułki: 

Przygotowanie bułeczek zaczynamy od… zaczynu. Do dużej miski wlewamy lekko ciepłą wodę, wkruszamy drożdże, dosypujemy cukier oraz ½ szklanki mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut. Gdy drożdże zaczną bąbelkować dodajemy resztę mąki (3 szklanki), miękkie masło, 1 całe jajko i 1 żółtko (białko odkładamy do posmarowania wierzchu bułek) oraz sól i nasiona chia. Na początku mieszamy łyżką, a później wyrabiamy gładkie ciasto. 

Odkładamy je z powrotem do miski, ponownie przykrywamy i wstawiamy do ciepłego miejsca, by podwoiło swoją objętość. Po około półtorej godziny wyjmujemy ciasto na blat i dzielimy je na 14 części. Z każdej formujemy kulę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy, ostatni raz przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostatniego wyrośnięcia na 30-45 minut. 

Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym z łyżką zimnej wody białkiem, posypujemy ulubionymi nasionami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190oC na 12-15 minut.

Po upieczeniu zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Burgery:

Ciecierzycę należy na całą noc namoczyć w zimnej wodzie, następnie przesypać ją na durszlak i przepłukać.

Batata kroimy w łódeczki (nie trzeba go obierać), lekko smarujemy 1 łyżką oliwy i pieczemy w nagrzanym do 200oC piekarniku aż zrobi się miękki i lekko skarmelizowany. Zajmie to około 30 minut.

W tym czasie bardzo drobno siekamy cebulkę i czosnek, podsmażamy je na pozostałej łyżce oliwy aż zrobią się szkliste.

Ciecierzycę wrzucamy do misy robota kuchennego i blendujemy aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Jeśli wolimy bardziej chrupiące burgery to ciecierzyca powinna pozostać ciągle w niewielkich kawałkach. Gdy masę zmielimy na gładko burgery będą bardziej kremowe.

Przekładamy ją do dużej miski, po czym do misy robota kuchennego trafiają upieczone bataty (bez skórki), podsmażone warzywa i przesiekana kolendra. Blendujemy na gładką masę.

Ciecierzycę w misce mieszamy z masą z batatów, jajkami oraz przyprawami. Ścieramy skórkę z około połowy owocu oraz dodajemy kilka kropli soku. Masę mieszamy dokładnie i wilgotnymi dłońmi formujemy około 14 burgerów. 

Układamy je na desce do krojenia i wstawiamy na około ½ godziny do lodówki by masa dobrze związała. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni oliwę (nalewamy do 1cm wysokości patelni). Na rozgrzanym tłuszczu układamy kilka burgerów i smażymy na średnim ogniu przez około 4-5 minut na każdej ze stron. 

Usmażone burgery układamy na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Pieczona papryka: 

Piekarnik z włączoną funkcją grill rozgrzewamy do 250oC. 

Papryki kroimy na ćwiartki, pozbawiamy wewnętrznych błonek i gniazd nasiennych po czym układamy skórką do góry na kratce piekarnikowej.

Wstawiamy na najwyższy poziom piekarnika. Dobrze podłożyć blachę pod spód, by zbierała kapiący sok z papryki.

Wyjmujemy z pieca, gdy skórka na paprykach zrobi się czarna.

Papryki przekładamy do pojemnika, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do przestygnięcia, a następnie obieramy ze skóry.

Sos chilli:

Ocet ryżowy, wodę, cukier, drobniutko posiekane ząbki czosnku oraz sos sojowy umieszczamy w garnuszku i gotujemy około 2 minut na średnim ogniu.

Po tym czasie dodajemy również sambal oelek i gotujemy jeszcze 3-4 minuty aż sos zgęstnieje.

Mąkę ziemniaczaną i 2 łyżki wody łączymy i ciągle mieszając wlewamy do sosu. Zmniejszamy ogień do małego i gotujemy często mieszając aż sos zrobi się gęsty. Jeśli sos wymaga tego doprawiamy go do smaku – sosem sojowym lub solą, szczyptą pieprzu kajeńskiego.

Składanie burgerów zaczynamy od przekrojenia bułek i posmarowania ich ostrym sosem. Na spód każdej bułki powinna trafić ćwiartka upieczonej papryki, chrupiący burger oraz dodatki wedle uznania – np. sałata lub ser.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Dania główne

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra