PRZYGOTOWANIE BUŁECZEK
Przygotowanie bułeczek zaczynamy od… zaczynu. Do dużej miski wlewamy lekko ciepłą wodę, wkruszamy drożdże, dosypujemy cukier oraz ¼ szklanki mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut.
Gdy drożdże zaczną bąbelkować dodajemy resztę mąki (na początek 1 ¼ szklanki), miękkie masło, 1 żółtko (białko odkładamy do posmarowania wierzchu bułek) oraz sól i nasiona chia. Na początku mieszamy łyżką, a później wyrabiamy gładkie ciasto. Jeżeli masa jest zbyt wilgotna dosypujemy mąki.
Ciasto odkładamy je z powrotem do miski, ponownie przykrywamy i wstawiamy do ciepłego miejsca, by podwoiło swoją objętość.
Po około półtorej godziny wyjmujemy ciasto na blat i dzielimy je na ok.7-8 części. Z każdej formujemy kulę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy, ostatni raz przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostatniego wyrośnięcia na 30-45 minut.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym z łyżką zimnej wody białkiem, posypujemy ulubionymi nasionami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190oC na 12-15 minut.
Po upieczeniu zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
PRZYGOTOWANIE DYNI
Piekarnik rozgrzewamy do 220oC.
Z dyni piżmowej, z części bez pestek odkrawamy 6 równej grubości plastrów (około 1cm). Pozbawiamy ją skórki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Stopione masło mieszamy z miodem i cynamonem. Przy pomocy pędzelka smarujemy dynię, oprószamy ją również solą i pieprzem, po czym wstawiamy do pieca.
Dynia powinna się piec ok.25-30 minut lub do czasu aż dynia zmięknie, a jej powierzchnia nabierze miejscami złoto-brązowego koloru.
PRZYGOTOWANIE OMLETU
Jajka wybijamy do miski, dodajemy śmietanę, posiekane zioła, kurkumę, doprawiamy solą i pieprzem.
Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię z 2-3 łyżkami oliwy. Wylewamy na nią masę jajeczną i smażymy około 2 minuty.
Następnie patelnię z omletem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180oC (może być ten sam, w którym pieką się bułeczki) na około 15 minut. Masa musi się ściąć prawie całkowicie, nie może się jednak zbytnio wysuszyć.
Upieczony omlet wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kilka minut do lekkiego przestudzenia i stężenia, po czym zsuwamy delikatnie na deskę do krojenia i przy pomocy ringu lub foremki wycinamy 6 okręgów o średnicy zbliżonej do bułeczek.
PRZYGOTOWANIE SOSU AIOLI
Do kielicha blendera trafiają żółtko, musztarda, sól, skórka otarta z około 1/3 cytryny, sok z ćwierci owocu i ząbek czosnku. Wszystko miksujemy przez około 30 sekund.
Przy ciągle pracującym blenderze zaczynamy cieniusieńką strużką wlewać oliwę. Na początek około 1-2 łyżek. Masa powinna zacząć się emulsyfikować, a następnie dość mocno zgęstnieć.
Sos możemy również przygotować w wysokim naczyniu przy użyciu blendera ręcznego. Początkowo blendujemy wszystkie składniki poza oliwą, następnie dodajemy 1-2 łyżki oliwy i czekamy aż masa mocno zgęstnieje. Następnie dolewamy po odrobinie oliwę i dalej blendujemy aż dodamy cały tłuszcz.
Próbujemy sosu i ewentualnie doprawiamy go solą lub sokiem z cytryny.
DODATKOWO
By złożyć burgera bułkę kroimy na pół, spód oraz górę delikatnie smarujemy sosem aioli. Na spodzie układamy garść sałaty, na niej plaster pieczonej dyni, ser żółty (jeśli go używamy) oraz krążek omletu. Przykrywamy wierzchem bułki i spinamy wykałaczką.