BURGERY Z OMLETEM, MARYNOWANYMI BURACZKAMI I BEKONEM
PRZYGOTOWANIE
BUŁECZKI
Przygotowanie bułeczek zaczynamy od… zaczynu. Do dużej miski wlewamy lekko ciepłą wodę, wkruszamy drożdże, dosypujemy cukier oraz ½ szklanki mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut.
Gdy drożdże zaczną bąbelkować dodajemy resztę mąki (3 szklanki), miękkie masło, 1 całe jajko i 1 żółtko (białko odkładamy do posmarowania wierzchu bułek) oraz sól. Na początku mieszamy łyżką, a później wyrabiamy gładkie ciasto.
Odkładamy je z powrotem do miski, ponownie przykrywamy i wstawiamy do ciepłego miejsca, by podwoiło swoją objętość.
Po około półtorej godziny wyjmujemy ciasto na blat i dzielimy je na 14 części. Z każdej formujemy kulę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy, ostatni raz przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostatniego wyrośnięcia na 30-45 minut.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem roztrzepanym z łyżką zimnej wody, posypujemy ulubionymi nasionami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190oC na 12-15 minut.
Po upieczeniu zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
BURACZKI
Buraczki obieramy i kroimy w dość cienkie plastry. Możemy kroić je nożem, możemy również użyć mandoliny. Gotujemy je na parze nad osoloną wodą przez około 10-15 minut.
W tym samym czasie podgotowujemy zalewę – do garnuszka wlewamy ocet i zagotowujemy go razem z cukrem, cynamonem, pieprzem, goździkami i nasionkami wyjętymi ze strączka kardamonu. Gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu i pod przykryciem. Następnie dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i gotujemy jeszcze 5 minut, by cebula zmiękła.
Buraczki po gotowaniu przekładamy do miski i zalewamy gorącym octem z przyprawami i cebulą. Odstawiamy na minimum pół godziny do zamarynowania. Jeżeli ocet nie przykrywa dokładnie wszystkich buraczków pamiętajmy, by co chwilę je przemieszać.
OMLET
Jajka ubijamy lekko ze śmietaną, szczypiorkiem, solą i pieprzem (do smaku).
Formę do pieczenia (około 25x40cm) smarujemy masłem i wysypujemy lekko bułką tartą lub mąką.
Wymieszane jajka przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC na około 10 minut. Jajka muszą się ściąć, ale pilnujmy, by nie wyschły.
Po upieczeniu zostawiamy na kilka minut w blaszce, by omlet lekko przestygł, a następnie przekładamy go delikatnie na deskę do krojenia.
Następnie okrągłą foremką wycinamy blisko siebie okręgi (dopasowane wielkością do rozmiaru bułeczek). W warunkach domowych i zawsze wtedy, gdy chcemy marnować jak najmniej jedzenia możemy omlet pokroić na kwadraty.
DODATKI
Boczek układamy na kratce piekarnika – każdy plasterek osobno. Wstawiamy je do pieca z włączoną funkcją grill. Pamiętajmy, by pod kratką ustawić również blaszkę, która będzie łapała skapujący tłuszcz. Pieczemy, aż boczek nabierze idealnej chrupkości i koloru.
Gdy wszystkie komponenty są już gotowe – bułeczki upieczone i lekko przestudzone, buraczki zamarynowane, omlet pokrojony, boczek podpieczony – możemy przejść do składania śniadaniowych burgerów.
Każdą bułkę przekrawamy na pół, spód smarujemy połową łyżki ulubionego sosu, układamy kilka liści szpinaku, plaster sera, porcję omletu i przekrojony na pół plaster boczku. Przykrywamy górą bułki i gotowe!