• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
BURGERY Z OMLETEM, MARYNOWANYMI BURACZKAMI I BEKONEM

BURGERY Z OMLETEM, MARYNOWANYMI BURACZKAMI I BEKONEM

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Bułeczki

  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • ¼ kostki drożdży
  • ¼ szklanki cukru
  • 3 ½ szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 2 duże jajka
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • ziarna do posypania bułek

Buraczki

  • 3 podłużne buraczki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki cukru
  • 1 laska cynamonu
  • ½ łyżeczki pieprzu w ziarnach
  • 3 goździki
  • 1 strączek kardamonu
  • 1 czerwona cebula

Omlet

  • 14 jajek
  • 6 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany (18-22%)
  • 4-5 łyżek posiekanego szczypiorku
  • sól i świeżo mielony pieprz

Dodatki

  • 14 plastrów boczku
  • 14 plastrów ostrego, twardego sera żółtego
  • 3 garście szpinaku
  • 7 łyżek majonezu, sosu aioli lub sosu czosnkowego

BURGERY Z OMLETEM, MARYNOWANYMI BURACZKAMI I BEKONEM

PRZYGOTOWANIE

BUŁECZKI

Przygotowanie bułeczek zaczynamy od… zaczynu. Do dużej miski wlewamy lekko ciepłą wodę, wkruszamy drożdże, dosypujemy cukier oraz ½ szklanki mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut.

Gdy drożdże zaczną bąbelkować dodajemy resztę mąki (3 szklanki), miękkie masło, 1 całe jajko i 1 żółtko (białko odkładamy do posmarowania wierzchu bułek) oraz sól. Na początku mieszamy łyżką, a później wyrabiamy gładkie ciasto.

Odkładamy je z powrotem do miski, ponownie przykrywamy i wstawiamy do ciepłego miejsca, by podwoiło swoją objętość.

Po około półtorej godziny wyjmujemy ciasto na blat i dzielimy je na 14 części. Z każdej formujemy kulę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy, ostatni raz przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostatniego wyrośnięcia na 30-45 minut.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem roztrzepanym z łyżką zimnej wody, posypujemy ulubionymi nasionami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190oC na 12-15 minut.

Po upieczeniu zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.

BURACZKI

Buraczki obieramy i kroimy w dość cienkie plastry. Możemy kroić je nożem, możemy również użyć mandoliny. Gotujemy je na parze nad osoloną wodą przez około 10-15 minut.

W tym samym czasie podgotowujemy zalewę – do garnuszka wlewamy ocet i zagotowujemy go razem z cukrem, cynamonem, pieprzem, goździkami i nasionkami wyjętymi ze strączka kardamonu. Gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu i pod przykryciem. Następnie dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i gotujemy jeszcze 5 minut, by cebula zmiękła.

Buraczki po gotowaniu przekładamy do miski i zalewamy gorącym octem z przyprawami i cebulą. Odstawiamy na minimum pół godziny do zamarynowania. Jeżeli ocet nie przykrywa dokładnie wszystkich buraczków pamiętajmy, by co chwilę je przemieszać.

OMLET

Jajka ubijamy lekko ze śmietaną, szczypiorkiem, solą i pieprzem (do smaku).

Formę do pieczenia (około 25x40cm) smarujemy masłem i wysypujemy lekko bułką tartą lub mąką.

Wymieszane jajka przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC na około 10 minut. Jajka muszą się ściąć, ale pilnujmy, by nie wyschły.

Po upieczeniu zostawiamy na kilka minut w blaszce, by omlet lekko przestygł, a następnie przekładamy go delikatnie na deskę do krojenia.

Następnie okrągłą foremką wycinamy blisko siebie okręgi (dopasowane wielkością do rozmiaru bułeczek). W warunkach domowych i zawsze wtedy, gdy chcemy marnować jak najmniej jedzenia możemy omlet pokroić na kwadraty.

 DODATKI

Boczek układamy na kratce piekarnika – każdy plasterek osobno. Wstawiamy je do pieca z włączoną funkcją grill. Pamiętajmy, by pod kratką ustawić również blaszkę, która będzie łapała skapujący tłuszcz. Pieczemy, aż boczek nabierze idealnej chrupkości i koloru.

Gdy wszystkie komponenty są już gotowe – bułeczki upieczone i lekko przestudzone, buraczki zamarynowane, omlet pokrojony, boczek podpieczony – możemy przejść do składania śniadaniowych burgerów.

Każdą bułkę przekrawamy na pół, spód smarujemy połową łyżki ulubionego sosu, układamy kilka liści szpinaku, plaster sera, porcję omletu i przekrojony na pół plaster boczku. Przykrywamy górą bułki i gotowe!

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Dania główne

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra