Sposób przygotowania:
Zaczynamy od zamarynowania kurczaka – oczyszczamy go, piersi kroimy na pół wzdłuż, a następnie w cienkie paseczki. Mięso mieszamy z mąką ziemniaczaną, brązowym cukrem, startym ząbkiem czosnku i solą, i odstawiamy. Jeśli mamy czas, by odstawić mięso np. na kilka godzin lub nawet na noc do lodówki, to efekt będzie jeszcze smaczniejszy.
Przygotowujemy sos – mieszamy ze sobą sos sojowy Kikkoman, bulion drobiowy, olej sezamowy, starty imbir, mąkę ziemniaczaną oraz brązowy cukier.
Szykujemy resztę składników – cebulę kroimy w cienkie piórka, marchewki w słupki, oczyszczamy groszek cukrowy, paprykę kroimy w paski, rzodkiewki w ćwiartki.
Makaron gotujemy do miękkości, odlewamy na durszlak i lekko płuczemy zimną wodą.
W dużym woku lub na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i na dość dużym ogniu obsmażamy wszystkie warzywa, oprócz czosnku. Powinny nabrać lekkiego koloru, ale nadal pozostać chrupiące. Po obsmażeniu warzywa wyjmujemy na talerz.
W naczyniu rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki oleju. Kawałki kurczaka obsmażamy na dość dużym ogniu.
Do podsmażonego mięsa dodajemy starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy minutę. Na koniec dokładamy podsmażone warzywa i makaron, wszystko zalewamy sosem. Gotujemy przez około 2 minuty.
Chow mein podajemy z wybranymi dodatkami.