• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
makaron chow mein przepis

Chow mein z chrupiącymi warzywami i kurczakiem

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Kurczak:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżki brązowego cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ łyżeczki soli

Sos:

  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • ¼ szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżki brązowego cukru

Chow me1in:

  • 1 mała cebula
  • 3 marchewki
  • 2 garście groszku cukrowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 4 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g makaronu do chow mein

Do podania:

  • kolendra
  • szczypiorek
  • skórka i sok z limonki
  • sezam
  • chilli
  • prażone szalotki

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od zamarynowania kurczaka – oczyszczamy go, piersi kroimy na pół wzdłuż, a następnie w cienkie paseczki. Mięso mieszamy z mąką ziemniaczaną, brązowym cukrem, startym ząbkiem czosnku i solą, i odstawiamy. Jeśli mamy czas, by odstawić mięso np. na kilka godzin lub nawet na noc do lodówki, to efekt będzie jeszcze smaczniejszy.

Przygotowujemy sos – mieszamy ze sobą sos sojowy Kikkoman, bulion drobiowy, olej sezamowy, starty imbir, mąkę ziemniaczaną oraz brązowy cukier.

Szykujemy resztę składników – cebulę kroimy w cienkie piórka, marchewki w słupki, oczyszczamy groszek cukrowy, paprykę kroimy w paski, rzodkiewki w ćwiartki.

Makaron gotujemy do miękkości, odlewamy na durszlak i lekko płuczemy zimną wodą.

W dużym woku lub na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i na dość dużym ogniu obsmażamy wszystkie warzywa, oprócz czosnku. Powinny nabrać lekkiego koloru, ale nadal pozostać chrupiące. Po obsmażeniu warzywa wyjmujemy na talerz.

W naczyniu rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki oleju. Kawałki kurczaka obsmażamy na dość dużym ogniu.

Do podsmażonego mięsa dodajemy starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy minutę. Na koniec dokładamy podsmażone warzywa i makaron, wszystko zalewamy sosem. Gotujemy przez około 2 minuty.

Chow mein podajemy z wybranymi dodatkami.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Dania główne

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra