• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

COBBLER JABŁKOWO-JEŻYNOWY Z MASCARPONE

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 1.5 godz

poziom trudniości: średni

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 6 łyżek cukru
  • 2/3 kostki zimnego masła
  • ½ szklanki mleka
  • 1 jajko

Owoce:

  • 4 jabłka
  • 4 szklanki jeżyn (ok. 500-600 g)
  • 1 pomarańcza
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem:

  • 230 g mascarpone Galbani
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 1 szklanka śmietany 36%

Sposób przygotowania:

Mąkę, proszek do pieczenia, sól i 4 łyżki cukru mieszamy razem w dużej misce. Następnie dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i rozcieramy je w suchych składnikach. Pracujemy szybko, by nie rozgrzać zbytnio masła w dłoniach. Gdy uzyskamy charakterystyczną konsystencję kruszonki dodajemy mleko i całe jajko (najlepiej roztrzepać wcześniej jajko w mleku). Mieszamy najpierw łyżką, później zagniatamy dłonią w kulę. Ciasto nie powinno zbytnio lepić się do dłoni.

Chowamy je na chwilę do zamrażarki (około 10 minut) i zajmujemy się owocami.

Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Jabłka kroimy w plasterki i wrzucamy do naczynia, w którym zapiekany będzie nasz cobbler (najlepiej posmarować je obficie masłem). Dorzucamy również jeżyny – sprawdzą się i te świeże jak i mrożone. Ścieramy skórkę z pomarańczy do miski i odstawiamy na później.

Sok z pomarańczy wyciskamy do owoców w naczyniu żaroodpornym, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną, mieszamy delikatnie by nie uszkodzić owoców.

Ciasto wyjmujemy z zamrażarki, odrywamy kawałki i układamy na owocach. Ułożone ciasto posypujemy pozostałymi 2 łyżkami cukru.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190oC na około 40-50 minut. Dopiero, gdy cobbler jest upieczony przygotowujemy krem z mascarpone.

Mascarpone i cukier puder ucieramy przez 1-2 minuty z nasionkami wyskrobanymi z przeciętej na pół wzdłuż laski wanilii oraz skórką z pomarańczy, którą wcześniej odstawiliśmy na bok.

Dodajemy do kremu śmietanę 36% i ubijamy jeszcze kolejne 2 minuty. Nie należy kremu ubijać zbyt długo, gdyż może się zważyć.

Porcję puszystego i lekkiego kremu układamy obok porcji upieczonego cobblera.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Dania główne

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra