Sposób przygotowania:
Naleśniki
Jajka wybijamy do dużej miski i ubijamy je lekko z cukrem waniliowym i solą.
Wlewamy początkowo niepełną szklankę mleka, mieszamy i dodajemy całą mąkę. Bardzo dokładnie mieszamy, aż nie będzie żadnych grudek.
Następnie wlewamy resztę mleka, wodę gazowaną i masło. Mieszamy na gładko, miskę przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Wszystkie składniki można również umieścić w kielichu blendera i blendować przez 2 minuty.
Gdy ciasto odpoczęło wyjmujemy je z lodówki. Rozgrzewamy patelnię naleśnikową, delikatnie natłuszczamy ją masłem i wylewamy porcję ciasta naleśnikowego (około ¼ szklanki) na patelnię. Trzymając patelnię w powietrzu ruchami nadgarstka rozprowadzamy ciasto równomiernie po jej powierzchni.
Naleśniki smażymy na średnim ogniu na złoto z obu stron i układamy jeden na drugim.
Sos
Z dwóch pomarańczy ścieramy skórkę, z części wyciskamy sok – powinniśmy uzyskać szklankę świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego. Z reszty obranych pomarańczy wycinamy fileciki i odkładamy je na bok.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2/3 szklanki cukru i czekamy (nie mieszając!) aż powstanie z niego lekko złoty karmel. Do niego dodajemy sok i skórkę z pomarańczy i gotujemy, aż sos zredukuje się o około połowę. Należy uważać, gdyż karmel zacznie mocno bulgotać po dodaniu soku.
Następnie na patelnię trafia masło i sos gotujemy kilka minut by zgęstniał. Dodajemy cząstki pomarańczy, gotujemy jeszcze 1-2 minuty.
Jeśli patelnia była bardzo duża uda nam się na niej zmieścić 12 naleśników. Jeśli natomiast działamy na patelni standardowej wielkości możemy albo: 1. przygotować sos z połowy składników i podgrzać w nim 6 naleśników i następnie przygotować kolejną porcję sosu i przygotować kolejne 6 naleśników, 2. przygotować sos z całej podanej porcji, po czym odlać połowę sosu do miseczki, podgrzać i zaserwować 6 naleśników, a następnie na opróżnionej patelni podgrzać sos z miseczki i resztę naleśników.
W każdym wypadku jednak działamy następująco – do gorącego sosu wkładamy po 1 naleśniku, obtaczamy go w sosie, a następnie składamy w trójkąt i przesuwamy na bok patelni. Tak samo postępujemy z resztą naleśników. Podgrzewamy je w sosie przez 1-2 minuty, a następnie posypujemy 1-2 łyżkami cukru i wlewamy likier pomarańczowy (na 12 naleśników ½ szklanki, na 6 naleśników ¼ szklanki).
Gdy likier się podgrzeje używamy długiej zapałki by bardzo ostrożnie podpalić alkohol. W tym momencie patelnia może stać na stole, a światła powinny być przygaszone, by w pełni podziwiać efekt.
Gdy płomień zgaśnie podajemy naleśniki z porcją sosu i ewentualnie – lodami waniliowymi.