• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

CREPES SUZETTE CZYLI PŁONĄCE NALEŚNIKI

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 4 łyżki stopionego masła do ciasta
  • masło do smażenia

Sos:

  • 6-7 pomarańczy
  • 1 szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g masła
  • ½ szklanki mocnego likieru pomarańczowego (Grand Marnier, Cointreau, Triple Sec)

Sposób przygotowania:

Naleśniki

Jajka wybijamy do dużej miski i ubijamy je lekko z cukrem waniliowym i solą. 

Wlewamy początkowo niepełną szklankę mleka, mieszamy i dodajemy całą mąkę. Bardzo dokładnie mieszamy, aż nie będzie żadnych grudek. 

Następnie wlewamy resztę mleka, wodę gazowaną i masło. Mieszamy na gładko, miskę przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Wszystkie składniki można również umieścić w kielichu blendera i blendować przez 2 minuty. 

Gdy ciasto odpoczęło wyjmujemy je z lodówki. Rozgrzewamy patelnię naleśnikową, delikatnie natłuszczamy ją masłem i wylewamy porcję ciasta naleśnikowego (około ¼ szklanki) na patelnię. Trzymając patelnię w powietrzu ruchami nadgarstka rozprowadzamy ciasto równomiernie po jej powierzchni. 

Naleśniki smażymy na średnim ogniu na złoto z obu stron i układamy jeden na drugim. 

Sos

Z dwóch pomarańczy ścieramy skórkę, z części wyciskamy sok – powinniśmy uzyskać szklankę świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego. Z reszty obranych pomarańczy wycinamy fileciki i odkładamy je na bok. 

Na dużej patelni rozgrzewamy 2/3 szklanki cukru i czekamy (nie mieszając!) aż powstanie z niego lekko złoty karmel. Do niego dodajemy sok i skórkę z pomarańczy i gotujemy, aż sos zredukuje się o około połowę. Należy uważać, gdyż karmel zacznie mocno bulgotać po dodaniu soku.

Następnie na patelnię trafia masło i sos gotujemy kilka minut by zgęstniał. Dodajemy cząstki pomarańczy, gotujemy jeszcze 1-2 minuty.

Jeśli patelnia była bardzo duża uda nam się na niej zmieścić 12 naleśników. Jeśli natomiast działamy na patelni standardowej wielkości możemy albo: 1. przygotować sos z połowy składników i podgrzać w nim 6 naleśników i następnie przygotować kolejną porcję sosu i przygotować kolejne 6 naleśników, 2. przygotować sos z całej podanej porcji, po czym odlać połowę sosu do miseczki, podgrzać i zaserwować 6 naleśników, a następnie na opróżnionej patelni podgrzać sos z miseczki i resztę naleśników.

W każdym wypadku jednak działamy następująco – do gorącego sosu wkładamy po 1 naleśniku, obtaczamy go w sosie, a następnie składamy w trójkąt i przesuwamy na bok patelni. Tak samo postępujemy z resztą naleśników. Podgrzewamy je w sosie przez 1-2 minuty, a następnie posypujemy 1-2 łyżkami cukru i wlewamy likier pomarańczowy (na 12 naleśników ½ szklanki, na 6 naleśników ¼ szklanki). 

Gdy likier się podgrzeje używamy długiej zapałki by bardzo ostrożnie podpalić alkohol. W tym momencie patelnia może stać na stole, a światła powinny być przygaszone, by w pełni podziwiać efekt. 

Gdy płomień zgaśnie podajemy naleśniki z porcją sosu i ewentualnie – lodami waniliowymi.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Dania główne

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra