• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

DELIKATNE BUŁECZKI OWSIANE Z PASTĄ Z ZIELONEGO GROSZKU I DOMOWYM HUMMUSEM

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 2 godz

poziom trudniości: średni

Delikatne bułeczki owsiane:

  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • ½ szklanki maślanki
  • 1 opakowanie drożdży w proszku lub 1/3 kostki świeżych drożdży
  • 2 łyżki miodu
  • 4 – 4 ½ szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 2 średnie marchewki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • ½ szklanki drobnych płatków owsianych
  • 1 jajko
  • ziarna do posypania bułeczek

Pasta z zielonego groszku:

  • 400-450 g zielonego groszku
  • ½ szklanki pestek słonecznika Bakalland
  • ½ szklanki płatków migdałowych Bakalland
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 5-7 łyżek oliwy
  • sól i pieprz

Domowy hummus:

  • 250 g ciecierzycy (gotowanej lub z puszki)
  • 1 cytryna
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 duża garść rukoli lub szpinaku
  • 5 suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 czubata łyżka tahini
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek extra vergine
  • sól i pieprz

Bułeczki:

Ciepłą wodę mieszamy z maślanką w dużej misce. Dodajemy do nich drożdże, miód i ½ szklanki mąki. Mieszamy łyżką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 5 minut. W tym czasie marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.

Gdy drożdże zaczną „bąbelkować”, dodajemy do miski 3 ½ szklanki mąki, sól, miękkie masło, płatki owsiane oraz marchewkę. Na początku ciastko mieszamy łyżką, a później wykładamy je na blat i zagniatamy kilka minut dłonią. Jeśli bardzo się klei dosypujemy jeszcze ½ szklanki mąki. Ciasto wraca do miski (najlepiej wysmarowanej łyżką oliwy), przykrywamy je ściereczką i odstawiamy je w ciepłe miejsce na 45 minut do 1 ½ godziny.

Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, krótko zagniatamy i dzielimy na 12 porcji. Każdą z nich formujemy na kształt bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ½ godziny. Bułeczki, które nabrały objętości smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ulubionymi ziarnami. Wstawiamy je do pieca nagrzanego do 200oC na około 15 minut.

Pasta z zielonego groszku:

Groszek zalewamy w garnku wrzątkiem i gotujemy 4-5 minut. W tym czasie na suchej patelni prażymy pestki słonecznika i płatki migdałowe. Ugotowany groszek przelewamy na sitko i lekko płuczemy zimną wodą. Przekładamy go do kielicha blendera razem z uprażonym słonecznikiem i migdałami, miękkim masłem, lekko przesiekaną natką pietruszki, skórką otartą z cytryny i łyżką soku, połową łyżeczki soli i świeżo mielonym pieprzem. Blendujemy na gładko, stopniowo dolewając oliwę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Domowy hummus:

Ciecierzycę możemy przygotować sami albo posiłkować się tą z puszki. Jeśli chcemy zrobić hummus od podstaw suszoną ciecierzycę zalewamy obficie zimną wodą, wsypujemy ½ łyżeczki sody oczyszczonej i moczymy przez całą noc. Następnie wodę wylewamy, strączki przekładamy do garnka, ponownie zalewamy wodą z ½ łyżeczki sody oczyszczonej i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę. Czas gotowania może być różny, ale cel który chcemy osiągnąć to mięciutka ciecierzyca, która daje się rozgnieść w palcach. Ważne, by ciecierzycy nie solić przed gotowaniem.

Ugotowaną lub odsączoną z zalewy ciecierzycę przekładamy do kielicha blendera. Wyciskamy do niej na początek sok z 1/3 cytryny, dodajemy ½ łyżeczki soli, świeżo mielony pieprz, kumin, cynamon, rukolę lub szpinak, suszone pomidory z oliwy oraz tahini. Całość blendujemy, stopniowo dolewając oliwę aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Dania główne

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra