• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

DELIKATNE PULPECIKI W SZYBKIM SOSIE POMIDOROWYM

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 1.5 godz

poziom trudniości: łatwy

Sos pomidorowy:

  • 1 słoik (700g) passaty pomidorowej Mutti
  • 2 puszki (2 x 400 g) krojonych pomidorów Mutti
  • 2 duże cebule
  • 4 łyżki oliwy z oliwek Monini Classico
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • ¼ - ½ łyżeczki płatków chilli
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • sól i pieprz

Klopisiki:

  • 1 kg mielonego mięsa z indyka
  • 2 średnie cukinie
  • ½ - ¾ szklanki bułki tartej
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki tartego Parmigiano Reggiano
  • 2 jajka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 5 łyżek keczupu
  • 150 g mini mozzarelli
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy oliwę, a gdy się rozgrzeje podsmażamy cebulkę na złoto. Połowę cebuli przekładamy do dużej miski, gdzie będziemy wyrabiali masę na pulpeciki. Do garnka dokładamy natomiast pokrojone w kostkę seler i marchewkę, i smażymy jeszcze chwilkę na małym ogniu. Następnie do warzyw dokładamy przeciśnięte ząbki czosnku, liście laurowe, oregano, bazylię, chilli oraz cynamon. Ciągle mieszamy.

Gdy przyprawy zaczną pięknie pachnieć, wlewamy pomidory z puszki oraz passatę Mutti. Garnek częściowo przykrywamy i gotujemy sos na wolnym ogniu przez minimum pół godziny.

W tym czasie możemy zająć się pulpecikami. Umyte cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na sitko, posypujemy solą i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie bardzo dokładnie odciskamy cukinię i przekładamy do dużej miski z podsmażoną cebulką.

Do miski trafiają również mielony indyk, bułka tarta (na początek pół szklanki), mleko, tarty parmezan, jajka, posiekany pęczek natki pietruszki, łyżka keczupu oraz przyprawy (około 1 łyżeczki soli oraz ¼ – ½ łyżeczki pieprzu). Masę wyrabiamy ręką, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Z tak przygotowanego mięsa robimy pulpeciki. Około czubatej łyżeczki masy toczymy w wilgotnych dłoniach, do środka wkładamy pół mini mozzarelli, bardzo dokładnie zalepiamy i układamy pulpecika na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia.

Gdy uporamy się z całym mięsem przygotowujemy glazurę –  w miseczce mieszamy ze sobą 4 łyżki keczupu, po 2 łyżki brązowego cukru i octu balsamicznego oraz szczyptę pieprzu. Takim sosem smarujemy każdego pulpecika.

Blachę z pulpecikami (lub 2 jeśli cała porcja nie zmieściła się na 1) wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220oC na 25-30 minut. Po tym czasie pulpeciki będą upieczone, a sos lekko się skarmelizuje.

Wracamy do sosu – gdy wszystkie warzywa są miękkie, a sos zgęstniał miksujemy go na gładko. Dokładamy do niego 3 łyżki masła i 2 łyżeczki brązowego cukru, mieszamy. Próbujemy sosu i doprawiamy go solą i pieprzem.

Upieczone pulpeciki możemy przełożyć do garnka z sosem lub polać je dopiero na talerzu. Smakują wspaniale ze świeżym pieczywem, na grzance, z makaronem (z mąki lub z cukinii) lub solo.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Dania główne

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra