PRZYGOTOWANIE GRANOLI
Płatki owsiane wsypujemy do dużej miski i mieszamy je z lekko przesiekanymi orzechami laskowymi i migdałami. Dodajemy pestki słonecznika, siemię lniane, sól, cynamon, kardamon i imbir, wszystko dobrze mieszamy.
Do miarki wlewamy oliwę i dolewamy do suchych składników, następnie to samo robimy z miodem. Granolę mieszamy bardzo dokładnie, by wszystkie składniki pokryły się oliwą i miodem.
Granolę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175oC na niższy poziom. Cały czas pieczenia granoli to około 40 minut, ale należy pamiętać, by co 10 minut blachę wysunąć i całość przemieszać.
Na ostatnie 5 minut pieczenia granolę posypujemy wiórkami kokosowymi i dajemy również im się podpiec.
Upieczoną granolę zostawiamy na 15 minut do lekkiego przestudzenia, następnie przesypujemy ją do dużej miski i mieszamy z posiekanymi bakaliami.
Pozostała nam jeszcze czekolada – jeżeli chcemy, by pokryła równomiernie płatki owsiane i orzechy to posiekaną tabliczkę mieszamy z ciągle ciepłą granolą. Możemy również poczekać, aż mieszanka przestygnie i wsypać czekoladę dopiero wtedy, dzięki czemu chrupiące kawałeczki czekolady nie roztopią się.
PRZYGOTOWANIE SMOOTHIE
Wszystkie składniki – śmietankę lub jogurt, pół szklanki mleka, jagody, obrane banany, cynamon i cukier lub miód umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładko. Jeżeli wolimy, by nasze smoothie było rzadsze dolewamy więcej mleka, możemy też w razie potrzeby lekko je dosłodzić.
Równe porcje koktajlu wlewamy do miseczek lub szklanek i posypujemy ostudzoną granolą oraz świeżymi owocami.