• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

DOMOWA GRANOLA Z JAGODOWYM SMOOTHIE

Autor

Katarzyna Bukowska

Pasjonatka gotowania

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na granolę

  • 3 szklanki płatków owsianych górskich
  • ½ szklanki orzechów laskowych
  • ½ szklanki migdałów
  • ½ szklanki pestek słonecznika
  • ½ szklanki siemienia lnianego
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ szklanki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
  • ½ szklanki miodu
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka bakalii (daktyle, rodzynki, żurawina, wiśnie, morele…)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Składniki na smoothie

  • 1 szklanka śmietany 30% lub jogurtu greckiego
  • ½ - 1 szklanka mleka
  • 500g mrożonych jagód
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub miodu

PRZYGOTOWANIE GRANOLI

Płatki owsiane wsypujemy do dużej miski i mieszamy je z lekko przesiekanymi orzechami laskowymi i migdałami. Dodajemy pestki słonecznika, siemię lniane, sól, cynamon, kardamon i imbir, wszystko dobrze mieszamy.

Do miarki wlewamy oliwę i dolewamy do suchych składników, następnie to samo robimy z miodem. Granolę mieszamy bardzo dokładnie, by wszystkie składniki pokryły się oliwą i miodem.

Granolę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175oC na niższy poziom.  Cały czas pieczenia granoli to około 40 minut, ale należy pamiętać, by co 10 minut blachę wysunąć i całość przemieszać.

Na ostatnie 5 minut pieczenia granolę posypujemy wiórkami kokosowymi i dajemy również im się podpiec.

Upieczoną granolę zostawiamy na 15 minut do lekkiego przestudzenia, następnie przesypujemy ją do dużej miski i mieszamy z posiekanymi bakaliami.

Pozostała nam jeszcze czekolada – jeżeli chcemy, by pokryła równomiernie płatki owsiane i orzechy to posiekaną tabliczkę mieszamy z ciągle ciepłą granolą. Możemy również poczekać, aż mieszanka przestygnie i wsypać czekoladę dopiero wtedy, dzięki czemu chrupiące kawałeczki czekolady nie roztopią się.

PRZYGOTOWANIE SMOOTHIE

Wszystkie składniki – śmietankę lub jogurt, pół szklanki mleka, jagody, obrane banany, cynamon i cukier lub miód umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładko. Jeżeli wolimy, by nasze smoothie było rzadsze dolewamy więcej mleka, możemy też w razie potrzeby lekko je dosłodzić.

Równe porcje koktajlu wlewamy do miseczek lub szklanek i posypujemy ostudzoną granolą oraz świeżymi owocami.

 

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszą ofertą warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Katarzyna Bukowska

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KOKOSOWY RYŻ Z MANGO I CHRUPIĄCĄ POSYPKĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

INDYK W SOSIE ORZECHOWYM Z SURÓWKĄ Z CUKINII, MARCHEWKI I OGÓRKA

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Dania główne

SAŁATKA Z MAKARONEM SOBA, CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI I SOSEM SEZAMOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Katarzyna Bukowska

Dania główne

ROZGRZEWAJĄCY DAL Z CZARNEJ SOCZEWICY

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Katarzyna Bukowska

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra