PRZYGOTOWANIE BUŁECZEK
Do miski wlewamy lekko ciepłe mleko i wsypujemy do niego suszone drożdże, cukier i ćwierć szklanki mąki. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-10 minut.
Po tym czasie drożdże powinny zacząć pracować – na ich powierzchni muszą pojawić się bąbelki lub piana. Gdy właśnie tak wyglądają dosypujemy szklankę mąki, dodajemy miękkie masło i jajko, wsypujemy sól. Mieszamy początkowo łyżką, a następnie przechodzimy do zagniatania. Po około 5 minutach zagniatania ciasto wraca do miski i ponownie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45minut.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wałkujemy je na podsypanym mąką blacie na prostokąt. Przygotowujemy szybko nadzienie.
PRZYGOTOWANIE NADZIENIA
Na rozwałkowanym cieniutko cieście rozsmarowujemy równą warstwą od brzegu do brzegu masło. Najwygodniej robić to dłonią, ewentualnie sztywnym pędzelkiem. Masło obsypujemy równomiernie brązowym cukrem i cynamonem.
Jabłko ścieramy (wraz ze skórką) na tarce o grubych oczkach. Na cukrze rozkładamy starte jabłko. Śliwki kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i kroimy w plasterki, które również rozkładamy na cieście.
Zaczynamy zwijanie ciasta w rulon. Zwijamy go po szerzej krawędzi i robimy to ciasno. Następnie gotowy rulon kroimy na 6 równych plastrów. Używamy ostrego noża i staramy się nie miażdżyć ciasta podczas krojenia.
Małą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i w niej ustawiamy na sztorc bułeczki.
Bułeczki ostatni raz pozostawiamy do wyrośnięcia (przykryte wilgotną ściereczką) na około 25 minut.
Następnie wstawiamy je do pieca nagrzanego do 190oC na około 30 minut.
Po upieczeniu pozostawiamy w blaszce do przestygnięcia.
PRZYGOTOWANIE SOSU KARMELOWEGO
W niedużym rondelku mieszamy cukier z wodą. Gotujemy na średnim ogniu około 2 minut, aż cukier zupełnie się rozpuści.
Następnie dodajemy masło i gotujemy nie odchodząc od kuchenki. Mieszamy tylko po dodaniu masła, później możemy lekko poruszać garnuszkiem by zamieszać sos. Po około 4-5 minutach sos powinien nabrać złotego, bursztynowego koloru.
Garnek zdejmujemy z ognia. Wlewamy ostrożnie śmietankę. Sos zacznie mocno bulgotać i może lekko się rozwarstwić, ale po chwili mieszania znów zrobi się gładki.
Sos doprawiamy wanilią i przelewamy do małej miseczki, lub wprost na upieczone bułeczki.